Venstre: Mette Frederiksen vasker hænder

Venstre og de Konservative kræver svar på, hvad regeringen vidste efter terrorangrebet i København. Samtidig efterlyser de borgerlige partier, at ansvaret bliver placeret.

Justitsminister Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) løber fra sit ansvar, når reaktionen på onsdagens terrorredegørelse er at skille sig af med PET-chefen.

Det mener både Venstre og de Konservative, og regeringen kan dermed forvente en byge af kritiske spørgsmål fra særligt de borgerlige partier på baggrund af Rigspolitiets evaluering af politiets og PETs samlede indsats før, under og efter terrorangrebet i København i februar.

»Når man ser på justitsministerens pressemøde i går (onsdag, red.), synes jeg, at hun vasker hænder,« siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V).

Hun istemmer partiformand Lars Løkke Rasmussen (V), der har rejst en hård kritik af både justitsministeren og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Ifølge Løkke bekræfter rapporten, at selv om meget forløb godt i timerne efter angrebet, har der samtidig været eklatante brister i sikkerheden.

Blandt andet er det kommet frem, at der gik næsten fire timer fra angrebet mod Krudttønden, til politiet etablerede fast bevogtning ved synagogen i Krystalgade.

»Det er et meget stort problem, at vi hele tiden har fået at vide, at sikkerheden omgående blev øget ved de jødiske institutioner efter det første terrorangreb på Krudttønden. Det viser sig jo nu ikke at være rigtigt, og det er et svigt i forhold til det jødiske samfund,« siger Inger Støjberg.

Lars Løkke Rasmussen kalder det »uklædeligt«, at den nu afgående PET-chef, Jens Madsen, kort før onsdagens pressemøde fratrådte sin stilling - et udtryk for at skubbe en embedsmand foran sig og på den måde fralægge sig ansvaret, mener Løkke ifølge DR.

Det er de Konservatives retsordfører, Mai Mercado (K), helt enig i.

»Det er et spørgsmål om, at nogen skulle tage skraldet. Det vil regeringen ikke selv gøre, og så peger de i stedet pilen mod PET, hvor de altså valgte at ofre den øverste chef. Det er bestemt ikke særlig klædeligt, det er faktisk ret ucharmerende og ret usympatisk,« siger hun.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), erkender, at der er plads til forbedringer i forhold til terrorberedskabet, men hun kalder kritikken af regeringen for »under lavmålet«.

»Det er en meget alvorlig problemstilling. Det er vigtigt, at vi lærer af erfaringerne og ikke peger fingre ad hinanden. Det er der ingen, der får noget ud af,« siger Trine Bramsen.

De borgerlige partier kalder nu statsministeren og justitsministeren i samråd i Folketingets Retsudvalg. Under samrådet vil de Konservative blandt andet forfølge fratrædelsen af Jens Madsen.

»Vi har brug for flere svar på, hvilke fejl der er begået af Politiets Efterretningstjeneste - ikke mindst set i lyset af, at PET-chefen fratrådte umiddelbart før pressemødet. Det efterlader jo en del spekulation, fordi det er svært at tro på, at det skulle være et tilfælde,« siger Mai Mercado, der ligesom flere andre retsordførere har kritiseret, at de først fik udleveret redegørelsen kort inden pressemødet.

Spørgsmål: Det er jo ingen hemmelighed, at der har været knas mellem retsudvalget og Justitsministeriet. Der har blandt andet været afholdt flere krisemøder. Hvordan vil du beskrive arbejdsklimaet?

»Det er iskoldt. Der er ingen varme følelser. Retsudvalget føler ikke, at vi får de nødvendige oplysninger,« siger Mai Mercado.

Folketingets retsordførere er indkaldt til møde i Justsitsministeriet mandag i næste uge.