Venstre mangler sundhedsfaglig begrundelse for nye restriktioner: »Risikerer vi ikke en masse piratfester?«

Venstre savner en sundhedsfaglig forklaring på de seneste coronarestriktioner i København og efterlyser nye kompensationsordninger til de hårdest ramte brancher. Både de Radikale og SF vil gerne diskutere nye kompensationer til natteliv, barer og restauranter.

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) ved Sundheds- og Ældreministeriets pressemøde i i Eigtveds Pakhus tirsdag den 15. september 2020. På dagsordenen var nye tiltag til udbrudshåndtering i Storkøbenhavn. Venstre efterlyser en sundhedsfaglig vurdering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der blev ikke givet en sundhedsfaglig begrundelse, da regeringen bebudede, at nye restriktioner var på vej til blandt andet natteliv, barer og restauranter i København.

Det siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

Han fortæller, at Folketingets følgegruppe for corona i fredags fik at vide, at der ikke var nye restriktioner på vej. Hverken i København eller i andre steder.

Tirsdag blev følgegruppen så orienteret om, at der alligevel var nye restriktioner på vej blandt andet i København, men uden at der bliver givet en sundhedsfaglig forklaring. Det er kritisabelt mener Martin Geertsen:

»Vi bliver præsenteret for en række nye restriktioner. Jeg spørger, hvilken sundhedsfaglig vurdering , der gør, at man nu griber så forholdsvist hårdt ind. Det svarede sundhedsminister Magnus Heunicke ikke på.«

Ifølge Martin Geertsen er der en række spørgsmål om konsekvenserne ved de nye restriktioner, som sundhedsmyndighederne og regeringen mangler at svare på.

»Hvad der sker, når man lukker nattelivet. Risikerer vi ikke en masse piratfester? Det har vi jo set flere eksempler på. Hvad er fordelen ved at lukke klokken 22 frem for klokken 24? Rykker folk ikke bare festen til et andet tidspunkt? Jeg mangler svar på, hvad fordelen er ved de her restriktioner,« siger han.

»Det kommer til at se alvorligt ud«

Hos Venstre er man bekymret for, at den gentagne åbning og lukning af blandt andet restauranter og barer vil koste branchen dyrt.

»Vi har ad to omgange bedt regeringen om at indkalde de partier, der var med til fase fire-forhandlingerne. Vi har aftalt, at partierne skal mødes regelmæssigt. Især, hvis der er en udvikling. Det er der jo nu,« siger Martin Geertsen, som pointerer, at et sådant møde også gerne skulle handle om mulighederne for nye økonomiske kompensationer.

»Det er på tide, at vi diskuterer økonomisk kompensation for de hårdest ramte brancher igen, for det kommer til at se alvorligt ud,« siger han.

Både de Radikale og SF er åbne over for, at der kan blive tale om yderligere kompensation til de brancher, der er ramt af de de nye restriktioner.

»Vi kommer til at diskutere kompensationer igen. De brancher, der bliver lukket ned, skal kompenseres bedre,« siger Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører for SF.

Hun understreger dog, at de nye restriktioner er nødvendige. For hvis ikke man lukker ned, kan man risikere, at folk alligevel bliver væk, fordi de simpelthen ikke tør gå på bar eller restaurant:

»I Aarhus lukkede nattelivet sig selv ned. Hvis man ikke reagerer i tide, vil folk bare stoppe med at tage på bar eller restaurant af frygt for smitte. Man risikerer, at man får en nedlukning, man ikke kan kompensere. Hvis man reagerer for sent på en smittestigning, vil det alligevel få konsekvenser.«

Hos de Radikale konstaterer man, at de nye restriktioner vil få konsekvenser for flere virksomheder.

»Vi kan ikke redde alle, men derfor skal vi selvfølgelig sørge for, at de brancher, der er hårdest ramt får den fornødne hjælp.« siger Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for de Radikale.