Venstre-mand om valgbudget: Det er en forretningshemmelighed

Når folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen ikke vil lægge sine kampagnepenge frem skyldes det hensynet til donorerne. En forretningshemmelighed, lyder det.

Michael Aastrup Jensen (V) igang med sin valgkamp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen for at blive i én af de 179 politikere, der bestemmer i Danmark, er ikke blot hård. Den er også dyr. Derfor luner det hos kandidaterne, når anonyme donorer med velvillighed poster penge i politikernes kampagnekasser.

Men den anonyme støtte er et demokratisk problem, lyder det fra flere kritikere, der vil have regnskaberne frem i lyset.

En af dem, der ifølge en ny Berlingske-database ikke ønsker at lægge sine valgkampsdonationer frem, er tidligere borgmester i Randers og nuværende folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V). Han ser intet problem i den anonyme støtte.

»Jeg følger lovgivningen til punkt og prikke. Og penge styrer altså ikke beslutningerne i dansk politik,« siger han og peger på, at han følger den gældende lovgivning for partistøtte. Ifølge reglerne skal navnet på bidragydere, der giver over 20.000 kroner på et år, oplyses.

Alligevel burde alle kandidater og partier ifølge Enhedslisten oplyse, hvem de får støtte fra. Det skal sikre, at vælgerne kan gennemskue, om der er sammenhæng mellem kandidatens politik og donationerne. Men den sammenkobling giver Michael Aastrup Jensen ikke meget for.

»Danmark er det mindst korrupte land i verden. Den her forestilling, om at der kommer en mand med en kuffert og siger, hvad jeg skal stemme i Folketinget, den findes ikke i virkeligheden,« siger han.

Spørgsmål: Hvorfor ikke bare fortælle, hvem du får pengene fra, selv om lovgivningen giver mulighed for noget andet?

»De folk, der bidrager, har gjort det under lovgivningens præmis om, at de gør det anonymt. Altså at det ikke skal udbredes i avisernes sider eller andre steder. Det respekterer vi fuldt ud,« siger Michael Aastrup Jensen.

Spørgsmål: Hvor mange penge har du at føre valgkamp for?

»Det er en forretningshemmelighed«.