Venstre lader sig ikke skubbe til højre af måling

Vælgerne efterspørger i en måling et nyt højreparti med en strammere udlændingekurs. Det påvirker ikke Venstres politiske linje, understreger partiets gruppeformand og næstformand, Kristian Jensen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres politiske linje bliver ikke påvirket af, at flere vælgere i en ny måling efterspørger et parti længere ude på højrefløjen end Dansk Folkeparti, fastslår gruppeformand og næstformand Kristian Jensen (V),

Eksperter har hidtil udelukket, at der er folkelig grobund for et sådan parti i Danmark, men ikke desto mindre viser en ny måling lavet af analyseinstituttet Wilke for Jyllands-Posten, at 13 procent af vælgerne ville overveje at stemme på »et nationalkonservativt parti til højre for Dansk Folkeparti med stop for indvandringen som hovedemne«.

Lige så mange svarer, at de »savner et parti, der har en strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti«.

Kristian Jensen ser mest af alt vælgernes ønske om et nyt højrefløjsparti som et udtryk for en høj grad af utryghed efter blandt andet terrorangrebene i Frankrig for to uger siden.

»Jeg tror også, det er et spørgsmål om, at mange danskere føler, det er svært at skelne mellem udlændinge, der kommer hertil for at arbejde, og det asylpres, der har været gennem det seneste år, hvor regeringens lempelser har gjort, at mange flere flygtninge er kommet til Danmark,« siger han.

Kristian Jensen afviser samtidig, at målingen kan rokke ved Venstres udlændingepolitik.

»Venstre har lagt en meget klar udlændingepolitik frem i sommer. En udlændingepolitik, der siger, at Danmark skal være åbent for dem, der kan og vil, og lukket for dem, der ikke vil. Og vi mener faktisk, at Danmark skal være åbent for udlændinge, der kan og vil bidrage til vækst og velstand i Danmark,« siger han.

Venstre-næstformanden påpeger samtidig, at mange danske virksomheder efterspørger og har stor gavn af udenlandsk arbejdskraft. Og Danmark skal ikke lukke grænserne for udlændinge, der bidrager positivt til landet, mener han.

»Der, hvor vi skal lukke vores grænser, er, når asylansøgere rejser den halve verden rundt for at lande i Danmark,« siger Kristian Jensen, der også ønsker en strammere kurs i forhold til hjemsendelse af kriminelle udlændinge.

Den islamkritiske forfatter Lars Hedegaard har annonceret, at han vil stille op til Folketinget som løsgænger med fokus på netop en stram udlændingekurs. Derudover vil den nationalkonservative forening Dansk Samling med blandt andet historikeren Morten Uhrskov stille op til Folketinget.

Kristian Jensen vil ikke udelukke, at Venstre vil kunne samarbejde med partier eller løsgængere, som ligger længere til højre end Dansk Folkeparti.

»Det er sådan i Danmark, at alle har ret til at stille op - enten som løsgængere, eller hvis de kan samle nok underskrifter som parti. Og jeg mener, at man skal samarbejde med dem i Folketinget, der vil bakke ens politik op,« siger han og påpeger, at for eksempel Lars Hedegaard i givet fald skulle støtte Venstres politik, hvilket han ikke anser som videre sandsynligt.

»Men jeg er ikke tilhænger af en svensk model, hvor nogle mandater i Folketinget ikke er fine nok til at arbejde sammen med.«