Venstre: Kritiseret udenrigsrapport er blot supplement

Til sommer fremlægger regeringen sin udenrigspolitik, men den bygger på rapport, som kaldes forældet.

København. Der er sket meget, siden regeringen for under et år siden modtog en omfattende rapport om Danmarks fremtidige udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Siden er den amerikanske præsident Donald Trump kommet til, og briterne har stemt om at forlade EU. Men det ændrer ikke på rapportens overordnede konklusioner, mener udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V).

- Taksøe-rapporten har altid kun skulle være ét blandt meget baggrundsmateriale til brug for regeringens kommende udenrigspolitik. Det er et supplement, siger han.

Eksperter og diplomater har til Jyllands-Posten sagt, at rapporten fra udenrigsgranskeren Peter Taksøe-Jensen er forældet.

Men både forfatteren, der er ambassadør i Indien, og regeringspartiet Venstre er uenige.

Begge parter erkender dog, at der er sket store ændringer, som der skal tages hensyn til, når regeringen fremlægger sin politik til sommer.

- Selv om USA er et meget, meget stort land og samarbejdspartner, så vil vi i fremtiden også sige, når vi er uenige og agere på egne veje, hvis der er noget, vi er uenige i.

- Vi må se, hvordan vil det udfolde sig i praksis. Men vi er et selvstændigt land, og derfor har vi en selvstændig udenrigspolitik, siger Michael Aastrup Jensen.

/ritzau/