Venstre kritiserede barselsforslag fra S - nu har regeringspartiet taget »bestik af situationen«

For få dage siden kritiserede Venstre Socialdemokratiets forslag om, at alle nybagte mødre skal have krav på at kunne blive på fødegangen i 48 timer efter fødslen. Nu har regeringspartiet selv foreslået at give nybagte førstegangsfødende krav på at blive på hospitalet.

Jane Heitman, sundhedsordfører for Venstre, synes alligevel, at førstegangsfødende skal have ret til to dage på hospitalet med deres nyfødte barn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Da Socialdemokratiet i oktober foreslog, at alle nybagte mødre - både førstegangsfødende og mødre, der før har født - skulle have krav på at kunne blive på hospitalet i to døgn med deres nyfødte barn, hvis de ønskede det, fik det en kølig modtagelse af Venstre.

Til Politiken sagde partiets sundhedsordfører Jane Heitmann, at »fra mit perspektiv giver det ikke mening at have hverken børn eller forældre liggende på fødegangen, hvis der ikke er et behov«.

Og så sent som for seks dage siden sagde hun til Ritzau:

»Der vil være nogle familier, der er klar til at tage hjem efter fire timer«. Hun mente i stedet, at det altid skulle være en individuel vurdering, uanset om det er det første barn, moderen føder.

Som optakt til regeringens sundhedsudspil meddelte Venstres sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) så, at alle førstegangsfødende skal have krav på at blive på hospitalet i to døgn med deres nyfødte barn.

Dét, mener Jane Heitmann, i dag er en god idé.

»Vi har konstateret, at det har skabt enorm stor utryghed, at man har lukket tilbuddet ned nogle steder for førstegangsfødende. Den situation har regeringen taget bestik af og derfor besluttet, at der skal være en ret til at blive på hospitalet 48 timer efter fødslen første gang. Det bakker vi i Venstre op om,« siger Jane Heitmann.

Så du synes nu, at det er en god idé, at der er en ret til at blive på hospitalet?

»På baggrund af den utryghed, det helt åbenlyst har skabt, at man i Region Hovedstaden har nedlagt et tilbud, skal vi det til livs.«  

Kan du prøve at forklare, hvad det konkret var, der fik dig til at skifte mening i løbet af en uges tid?

»Det har skabt utryghed, fordi der er forskellige tilbud i forskellige regioner, og så har vi taget bestik af situationen og besluttet, at der skal være en garanti i forhold til at ligge i 48 timer.«

Hvad mener du egentligt, når du siger »taget bestik af situationen«?«

»Vi har taget bestik af, at det har skabt utryghed derude.«

Forslaget er en del af regeringens længe ventede sundhedsudspil, der blev præsenteret onsdag formiddag.

En del af udspillet er også, at regeringen vil uddanne 2.000 nye sygeplejersker for at komme manglen med sygeplejersker til livs. Reelt er der dog kun tale om 1.500 pladser, har Berlingske tidligere beskrevet.

Hvorfor siger I, der vil blive uddannet 2.000 nye sygeplejersker, når tallet reelt er 1.500 som følge af reformen?

»Det er rigtigt, at optaget i 2015-2018 er blevet øget gradvist. Nu vil regeringen øge dimensioneringen af sygeplejerskeuddannelsen yderligere med minimum 150 pladser årligt frem mod 2020. Det bakker vi op om.«

Men er det lidt fjollet at sige 2.000, når der reelt kun er tale om 1.500?

»Vi bakker op om at øge dimensioneringen.«

Men jeg spurgte om, hvorfor du bruger tallet 2.000?

»Vi bakker op om regeringens forslag.«

Venstre har tidligere langet voldsomt ud efter Socialdemokratiet, der vil ansætte 1.000 sygeplejersker. Der er nemlig i øjeblikket mangel på sygeplejersker, og Venstres kritik har været, at Socialdemokratiet ikke har anvist, hvor sygeplejerskerne skal komme fra.