Venstre kræver krystalklare svar om overvågning

Oppositionspartiet vil tvinge statsministeren til at forholde sig til amerikansk overvågning på et lukket møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tiden er inde til, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forholder sig til den amerikanske overvågning af europæiske statsledere og borgere.

Det mener Venstre, der har en lang liste af spørgsmål til ministeren på et lukket møde i Det Udenrigspolitiske Nævn torsdag formiddag.

»Vi vil have svar på, hvorfor statsministeren ikke har været klar i mælet i forhold til at indikere dansk støtte til det tyske og franske ønske om, at USA må redegøre for efterretningsarbejdets omfang,« sagde Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby (V), kort inden mødet.

»Statsministeren har været meget slingrende. Først kom der en melding om, at hun slet ikke interesserede sig for det, og at det ikke var noget, hun ville forholde sig til. Det kan hun blive nødt til nu,« fastslog Venstre-kvinden.

Den spanske avis El Mundo skrev tidligere på ugen, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA har fået oplysninger om 60 millioner telefonsamtaler i Spanien. Oplysninger der er baseret på lækkede dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden.

På en liste, som El Mundo, har publiceret, er Danmark sammen med 19 andre europæiske lande beskrevet som havende et »fokuseret samarbejde« med USA.