Venstre kræver bedre vilkår for svineproducenter

Venstre har kaldt fødevareministeren i samråd for at drøfte forslag om, hvordan de danske svineproducenter kan få bedre vilkår i kølvandet på massefyring af slagteriarbejdere.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandagens fyreseddel til 150 medarbejdere på flere Danish Crown-slagterier er et vink med en vognstang til regeringen, der må sætte ind for at hjælpe de danske svineproducenter med bedre konkurrencevilkår.

Sådan lyder det fra Venstre, som har indkaldt fødevareminister Dan Jørgensen (S) i samråd om sagen.

»Det er kort og godt et »wake up-call« og alarmopkald til regeringen om, at vi nu får sikret nogle konkurrenceforbedrende tiltag, så det igen bedre kan betale sig at producere slagtesvin i Danmark. Lige nu ser vi, at fødevareproduktionen - her for eksempel med slagtesvin - ryger ud af landet, da konkurrencevilkårene er for dårlige,« siger Venstres landbrugs- og fødevareordfører, Erling Bonnesen (V).

Ifølge Danish Crown skyldes nedskæringerne, at råvaretilførslen af slagtesvin forventes af falde yderligere i de kommende måneder. Derfor tilpasser koncernen slagtekapaciteten på blandt andre slagterierne i Blans ved Sønderborg, Herning og Ringsted.

Erling Bonnesen peger på, at tiltagene allerede i foråret blev diskuteret i forbindelse med den vækstaftale, som regeringen indgik for fødevareerhvervet med de borgerlige partier. Nu skal der sættes handling bag ordene.

»Vi kræver, at vi får taget fat på det, som er blevet aftalt,« siger Erling Bonnesen, som blandt andet foreslår, at landmændene får lov til at give mere gødning til afgrøderne.

I øjeblikket betyder reglerne, at der med for lidt næring i planterne ikke er nok foder til slagtesvinene, så landmændene derfor må købe ekstra foder udefra, forklarer Erling Bonnesen.

»På den måde taber landmændene den ene gang efter den anden, og så ryger produktionen ud af landet,« siger han.