Venstre: Kom med skidtet

Hvorfor skulle det tage otte år at offentliggøre Irak-videoen, spørger formanden for Folketingets Forsvarsudvalg, Karsten Nonbo fra Venstre.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man ligger inde med oplysninger om, at danske soldater har brudt forsvarets regler under krigen i Irak, bør man lægge kortene på bordet.

Sådan lyder opfordringen fra Karsten Nonbo (V), der er formand for Folketingets Forsvarsudvalg. Han ærgrer sig over, at den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard først nu offentliggør sin otte år gamle video af danske soldater, der ser passivt til, mens irakiske styrker begår overgreb mod civile.

- Det er fint, at han står frem, men hvorfor vente otte år? Kom med skidtet, så vi kan få det hele undersøgt samlet, siger Karsten Nonbo til Berlingske Nyhedsbureau.

Han frygter, at drypvise afsløringer af uregelmæssigheder under Irakkrigen vil forværre danskernes indtryk af soldaternes indsats.

- Det kan nemt komme til at se værre ud, end det i virkeligheden er, hvis der bliver ved med at komme små sager frem. Det ville være mere retvisende, hvis det hele kommer frem på én gang, siger udvalgsformanden, der ikke vil fordømme soldaterne, der tilsyneladende undlader at reagere på deres irakiske allieredes voldshandling.

- Jeg ved jo ikke, hvad der er gået forud for episoden. Derfor er det også vigtigt, at vi får en grundig undersøgelse af sagen.

Karsten Nonbo vil heller ikke spekulere i, hvilke konsekvenser sagen eventuelt bør få for de involverede personer.