Venstre køber ikke nulvækst-analyse

Ifølge en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kan Venstres forslag om udgiftsstop i det offentlige koste 38.000 job. Men Venstre kalder det »et socialdemokratisk partsindlæg« og køber ikke udregningen.

Venstres plan om udgiftsstop i det offentlige vil fra 2015 til 2020 koste 5.800 arbejdspladser i det private erhvervsliv, lyder det i en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i Ugebrevet A4 tirsdag. Men den beregning tror partiet ikke på.

Af analysen fremgår det, at nulvækst ikke alene vil føre til, at man i det offentlige holder tilbage med at ansætte blandt andre pædagoger, plejepersonale og lærere. Færre penge i de offentlige kasser vil også gå ud over de mange private virksomheder, som leverer alt fra toiletpapir til IT-løsninger til det offentlige.

Men Venstres økonomiordfører, Jacob Jensen (V), køber ikke præmissen for analysen, som han kalder »et socialdemokratisk partsindlæg«.

»Alt andet lige kan jeg godt se, at hvis man ikke køber det samme, som man har købt tidligere hos en privat leverandør, at så vil det selvfølgelig koste omsætning hos den private leverandør,« siger han.

Men Jacob Jensen mener, at analysen er alt for ensidig.

»Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kigger kun på den side, som har med det offentlige forbrug at gøre, og kigger ikke på, hvad det vil betyde, hvis vi, som Venstre ønsker, i stedet bruger et offentligt merforbrug på at sænke skatter og afgifter hos det private. Det vil jo betyde, at beskæftigelsen i den private sektor vil blive bedre, når omkostninger vil falde,« siger han og fortsætter:

»Det er her, indtægterne til vores fælles velfærd skal komme fra.«

Ifølge Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), der også sidder i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, kan man ikke bruge Jacob Jensens svar til noget, så længe Venstre ikke vil redegøre for, hvem der skal have glæde af lettelserne. Og så nytter det ikke noget kun at se på jobskabelse - der skal også ses på kvaliteten af vores velfærd.

»Hvis man går op i, at der skal være et fair fælles velfærdssamfund i Danmark, og fremtidens ældre også skal have en ordentlig pleje, selvom der bliver flere, så er det ikke lige meget, om der er 20 milliarder og 32.000 ansatte til forskel i det offentlige i 2020 til at levere den service,« siger han.

Jesper Petersen medgiver dog, at det kan skabe job at sænke skatter og afgifter.

»Det er korrekt, at der vil være nogle effekter afhængigt af, hvordan en eventuel ny regering vil bruge de milliarder i stedet for at bruge dem på velfærd. Men det er ikke til at forholde sig til, fordi Venstre ikke vil redegøre for, hvordan de vil gennemføre de lettelser, de taler om,« siger han.