Venstre klar til at drøfte klasseloft

Flere københavnske gymnasier kan ikke overholde loftet om maksimalt 28 elever per klasse. Venstre påpeger, at problemet måske kan løses med småjusteringer og opfordrer de andre partier til at melde sig ind i debatten.

Anni Matthiesen i rødt. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En optælling fra Undervisningsministeriet viser, at 12 gymnasier i København ikke overholder den lovpligtige klassekvotient på maksimalt 28 elever i hver klasse.

Det har fået undervisningsministeren Ellen Trane Nørby (V) og Venstres undervisningsordfører Anni Matthiesen til at reagere.

»Det er en lov, som skal overholdes, men når det viser sig, at flere gymnasier ikke kan overholde klasseloftet, er det noget, vi skal tage en politisk drøftelse af. Vi er parate til at kigge på forskellige løsningsforslag, og det kunne eksempelvis være optællingstidspunktet,« siger Anni Matthiesen.

Gymnasierne skal på 20. dagen efter skolestart tælle deres elever og indberette den gennemsnitlige klassekvotient pr. årgang. Denne må ikke overstige 28. Særligt tidspunktet for optællingen volder gymnasierne problemer. De mener, at tallet naturligt vil falde senere på året, fordi der altid vil være nogle studerende, som falder fra.

»Hvis der sker et frafald af studerende i løbet af få uger eller måneder, og det er optællingstidspunktet, som gør, at gymnasier overtræder loven, så skal vi overveje, om det skal ændres. Det er jo fuldstændig grotesk, hvis man egentlig kan løse problemet ved at justere nogle små ting,« siger Anni Matthiesen.

Anni Matthiesen vil endnu ikke udtale sig om, hvorvidt det gyldne tal, 28, skal ændres, men hun mener under alle omstændigheder, at det er vigtigt, at gymnasierne har et tal at rette sig efter.

»Jeg tror ikke på, at klasseloftet fjernes, men hvis der er nogle vanvittig gode argumenter for at gøre det, skal vi selvfølgelig lytte til det. Her og nu mener jeg dog, at det er vigtigt at have et klasseloft. Det er til for at beskytte både underviser og elever. Vi har tidligere set eksempler på klasser, som er overfyldte, og eleverne må sidde i vindueskarmen. Det tror jeg ikke på, at nogen ønsker,« siger Anni Matthiesen.

Undervisningsministeren er allerede gået i dialog med Danske Gymnasier og Danske Regioner. Anni Matthiesen ønsker nu også at få de øvrige ordførere med i drøftelsen.

»Det er utroligt vigtigt at få input fra dem, der sidder med fingrene i jorden til hverdag, men lad os også få de andre ordførere på banen og høre, hvad de tænker,« siger Anni Matthiesen.