Venstre klar til at drøfte betinget statsborgerskab

Venstre kan godt tilslutte sig intentionerne i DFs forslag om at indføre betinget statsborgerskab, men det kan nok ikke lade sig gøre i forhold til konventioner og grundlov.

Læs mere
Fold sammen

Hvis man i løbet af de første ti år efter, man har fået tildelt dansk statsborgerskab, begår personfarlig kriminalitet eller tilskynder til terror, skal man kunne miste sit statsborgerskab.

Sådan lyder et forslag fra Dansk Folkeparti, som Venstre erklærer sig enig i. I hvert fald i intentionerne bag forslaget, forklarer retsordfører Karsten Lauritzen (V):

»Vi er tilhængere af at se på, om man kan stramme op på muligheden for man kan få taget sit statsborgerskab. Det er vi, fordi vi desværre har nogle mennesker, der begår meget alvorlig kriminalitet, og der må man spørge sig selv, om det danske statsborgerskab skal bruges som skjold mod den kriminalitet i form af, at de her personer ikke kan udvises.«

Dansk Folkeparti foreslår ifølge Altinget.dk konkret, at grænsen skal gå ved et halvt års fængsel eller derover. For ikke at gøre folk statsløse, trodser partiet sin principielle modstand mod dobbelt statsborgerskab og foreslår, at man i den ti år lange prøveperiode med betinget dansk statsborgerskab kan beholde sit oprindelige statsborgerskab også.

Karsten Lauritzen understreger, at man »selvfølgelig ikke kan gøre folk statsløse« - og derudover mener Venstre-ordføreren, at DF-forslaget kræver lidt granskning set i lyset af de internationale konventioner:

»Det er vigtigt at understrege, at vi har underskrevet nogle internationale konventioner, og dem ønsker vi naturligvis at respektere indholdet af. Men det synes jeg nu ikke skal forhindre os i at undersøge rammerne for at stramme op,« siger han og tilføjer, at forslaget også kan rende ind i problemer hvad angår den danske grundlov:

»Grundloven opererer jo ikke med et betinget statsborgerskab, så man risikerer at løbe ind i problemer med både grundloven og konventionerne. Så derfor siger vi, at vi er enige i de politiske intentioner, men vi er nødt til at pege på noget, der rent faktisk kan lade sig gøre.«