Venstre kalder minister i samråd om kriminelle unge

Venstre vil se på muligheden for at indføre nye sanktioner over for unge, der gentagende gange begår alvorlig kriminalitet.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sager som den, hvor en københavnsk pigebande i flere måneder har stået bag flere overfald og røverier, skal ikke kunne finde sted. Sådan lyder meldingen fra Venstre, som har kaldt justitsminister Karen Hækkerup (S) i samråd.

»Det er fuldstændig grotesk, at nogle piger under den kriminelle lavalder kan få lov til at sprede rædsel for rigtig mange jævnaldrende, og det må give anledning til eftertanke hos alle folketingspartierne - også regeringen - hvorvidt vores lovgivning er god nok, når man kan begå gentagende overfald uden, at vi har nogen som helst sanktioner over for de her piger,« siger retsordfører Karsten Lauritzen (V).

Han vil ikke lægge sig fast på, hvilke sanktioner, der skal indføres over for de unge kriminelle, men henviser til, at flere af de unge piger fra København ville være kommet for en dommer, hvis den kriminelle lavalder havde været 14 år.

»I dag oplever de, at de bare kan gøre, som det passer dem. Det må regeringen jo forholde sig til: Hvad vil den gøre, efter at den har hævet den kriminelle lavalder?«

Liberal Alliance har meldt sig på banen med et forslag om at indføre en ungdomsdomstol, som skal udmåle passende straffe til kriminelle unge helt ned til 12 år.

»Ungdomsdomstolen skal kunne afgøre, om straffen skal være en anbringelsesdom, fængsel eller helt alternative domme - hvor man eksempelvis skal vakse vinduer, der hvor man har baldret dem,« siger Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Venstre vil ikke lægge sig fast på noget konkret løsningsforslag, men Karsten Lauritzen opfordrer regeringen til at gennemgå lovgivningens regler for magtanvendelse over for de kriminelle unge.

»Vi har for eksempel kun åbne og lukkede institutioner, som der gælder forskellige regler for. Spørgsmålet er, om den opdeling afspejler den udfordring, vi står overfor,« siger Karsten Lauritzen.