Venstre i frontalangreb på DFer: »Det er Trump i fuldt flor«

Justitsminister Søren Pind er målløs over anklager fra DFs Kenneth Kristensen Berth om, at rigspolitichefen »bare er bugtaler for Søren Pind«. »Kenneth er samfundsundergravende,« mener V-ordfører.

Den politiske skyttegravskrig mellem regeringspartiet Venstre og blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, i EU-spørgsmålet synes at blive stadig voldsommere.

En advarsel fra Rigspolitet i Berlingske om, at DFs drøm om exit fra det europæiske grænsesamarbejde, Schengen, efter alt at dømme vil skade politiets arbejde, er blevet afvist af Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, med følgende svada:

»Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg er bare en bugtalerdukke for Søren Pind. Justitsministeren bestiller rigspolitichefen til det, som han skal sige.«

Udtalelsen har fået justitsminister Søren Pind (V) til at fare i flint med en opdatering på Facebook:

»Det her er simpelthen rystende og ubegribelig mangel på respekt for dansk politi. Jeg er målløs. Både når jeg hører reaktionerne på politiforbundets klare påpegning af behovet for Europol og nu denne ubehagelige tilsværtning af rigspolitichefen. Det er ganske uacceptabelt. Har man det sådan, må man stille mig til ansvar. Ikke sværte ham i offentligheden.«

Berlingske har uden held spurgt justitsministeren om en opfølgende kommentar.

»Det er i virkeligheden meget farligt«

Til gengæld er Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, ikke bleg for at returnere de retoriske skudsalver.  Han erklærer sig rystet over udtalelsen fra Kenneth Kristensen Berth, som han ser som »samfundsundergravende«.

»Kenneth er i virkeligheden samfundsundergravende. Han sætter spørgsmålstegn ved hele vores samfundsindretning, hvor vi har embedsmænd som eksempelvis politiet, der giver faglige og juridiske vurderinger. Når han så påstår, at de bare siger, hvad de får besked på, så piller han ved den del af vores demokrati, der bygger på en tillid til oplysninger fra mennesker, som vi i politiets tilfælde har ansat til at passe på os. Det er i virkeligheden meget farligt,« siger Jan E. Jørgensen:

»Når Kenneth Kristensen Berth sætter spørgsmåltegn ved dét, så bærer han til både politikerleden og en stor konspirationsteori om, at man ikke kan regne med nogen eller noget som helst, end ikke landets rigspolitichef. Det er altså ret vildt. Han beskylder jo Højbjerg for at lyve - og oven i købet så lyver han på politisk ordre. Jeg kan ikke lige huske at have oplevet noget før, der bare minder om det.«

»Trump i fuldt flor«

Dansk Folkepartis EU-ordfører har tidligere offentligt erklæret sin støtte til den amerikanske præsidentkandidat, Donald Trump, påpeger Jan E. Jørgensen, og måske lader han sig ligefrem inspirere, lyder det.

»Det her er Trump i fuldt flor. Det er Trump og det postfaktuelle samfund i fuldt flor, hvor man reagerer på ekspertudsagn ved at sige, at de lyver eller udfører politisk bestillingsarbejde. Der er ikke en anerkendelse af fakta eller af spillereglerne. Her kommer en politifaglig vurdering, og så siger man: Ja, ja, det er bare Søren Pind, der har en bugtalerdukke. Det gør det altså svært, for vi spiller ikke det samme spil,« siger Jan E. Jørgensen.

Nogle vil sikkert sige, at det har bare vist sig som den smarteste måde...?

»Ja ja, helt sikkert. Og Kenneth ser sikkert sig selv som drengen i eventyret om kejserens nye klæder og hvad ved jeg. Det kan jeg ikke sige så meget til. Det siger bare lidt om, hvor vanskelig en debat, vi har med at gøre.«

Den forsvundne garanti

Tvisten om de mulige konsekvenser ved en udtræden af Schengen-samarbejdet kommer i kølvandet på en politisk fejde mellem Dansk Folkeparti og blandt andre Venstre om mulighederne for at forblive i Europol-samarbejdet efter et nej ved folkeafstemningen den tredje december sidste år.

Dansk Folkeparti har således opstillet to krav, som skal være opfyldt, før partiet kan stille sig på ja-siden i forbindelse med en ny Europol-afsteming: Det ene er, at regeringen udskriver en folkeafstemning om Danmarks medlemskab af Schengen-samarbejdet, fordi Schengen forbyder landene at indføre permanent grænsekontrol.

Det andet krav er, at danskerne ved folkeafstemningen skal stemme for at forlade Schengen.

I valgkampen sidste år op til folkeafstemningen om retsforbeholdet gav Dansk Folkeparti ellers vælgerne en »garanti« for, at Danmark kunne forblive i Europol, selv om vælgerne stemte nej.

»Det er meget svært at debattere og argumenterer imod. De går ud med en påstand i valgkampen om, at vi kan sagtens komme med i Europol, selv om vi stemmer nej. Når de så sidenhen bliver mødt af saglige indvendinger, så skyder de det bare ned og kalder det politisk bestillingsarbejde. Konsekvenserne er ret alvorlige og dybest set farlige,« siger Jan E. Jørgensen.

»Som drengen i »Kejserens nye klæder«

Kenneth Kristensen Berth holder fast i sin formulering om, at rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg har fungeret som »bugtalerdukke« for Søren Pind.

»Det er en metafor for, at det er sådan, virkeligheden er. Jeg mener ikke, jeg har tilsværtet rigspolitichefen. Jeg har bare sagt, det som må være evident for enhver. Jeg har været som drengen i »Kejserens nye klæder«, der påpeger, at kejseren ikke har noget tøj på. Sådan er fakta,« siger han.

På anklagen fra Jan E. Jørgensen om at gøre sig skyldig i samfundsundergravende virksomhed slår Kenneth Kristensen Berth en latter op.

»Det er morsomt, må jeg ærligt indrømme. Der er ikke nogett mærkeligt i, at en kat spiser en mus, men hvis musen spiser en kat, så har man en situation, som man må sige er en overskrift værd. Det er sådan set bare det, der er tale om. Havde rigspolitichefen sagt noget, som regeringen var lodret uenig i, så havde det været en sensation,« siger han.

Kan der ikke være tale om, at Rigspolitichefen har ret i sin faglige vurdering, og det flugter med regeringens politiske linie?

»Det er indlysende for enhver, at hvis Danmark falder fuldstændig ud af Europol og overhovedet ikke kan bruge noget som helst register, så bliver politiet sat i en besværlig situation. Men dér er vi bare slet ikke.«