Venstre i EU-angreb: »Dansk Folkeparti i gang med historieforfalskning«

Ny særaftalen med Europol viser, at ja-partierne stod bag »en opmarch i skrækscenarier« forud for folkeafstemningen, mener DF. Dansk Folkeparti gør sig skyldig i historieforfalskning, lyder det omvendt fra Venstres EU-ordfører.

Regeringspartiet Venstre og blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, fejrer indgåelsen af en ny særaftale med Europol med en ny politisk slagudveksling om EU.

Denne gang er det udlægningen af Danmarks særaftale, der er omdrejningspunkt for uenigheden. Aftalen, der er blevet endelig underskrevet i weekenden, betyder først og fremmest, at dansk politi fortsat kan hente oplysninger  i det europæiske politisamarbejdes databaser, selv om Danmark ikke længere kan være fuldgyldigt medlem af Europol, der overgår til at blive et såkaldt overstatsligt samarbejde.

Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, hæfter sig ved, at aftalen er blevet bedre end frygtet i kølvandet på danskernes nej til en tilvalgsordning ved folkeafstemningen i december 2015. Men der er tale om en dårligere model, end hvis danskerne havde stemt ja understreger han.

»Vi er ikke længere medlem, og det betyder, at på det udviklingsmæssige plan er det andre, der bestemmer, hvilken vej Europol skal bevæge sig, og det er en væsentlig forringelse,« siger han.

På det rent operationelle plan peger Jan E. Jørgensen på, at ikke alle danske politibetjente fremover i udgangspunktet kan søge direkte i databaserne men skal kontakte en Europol-medarbejder.

Særligt Dansk Folkeparti har benyttet den ny særaftale til at fortælle, at det langstrakte Europol-forløb er endt, som partiet hele tiden har sagt. Den fremstilling køber V-ordføreren dog slet ikke.

»Summa summarum er, at vi er ikke længere er medlem af Europol. Dansk Folkeparti garanterede danskerne en ordning, der ville stille os fuldstændig på samme måde som tidligere, hvadenten vi stemte ja eller nej. Men det er et faktum, at vi ikke er stillet på samme måde. Er vi så stillet i en stilling, der er katastrofalt ringe? På ingen måde. Vi har fået en rigtig god aftale, men det er ikke det samme. Dét, Dansk Folkeparti er i gang med, er historieforfalskning,« siger Jan E. Jørgensen.

Hvad mener du med det?

»Jeg mener, at de var ude at love, at vi kunne fortsætte i Europol på fuldstændig de samme konditioner, som i dag. Faktum er, at vi er ikke fuldgyldigt medlem, og det er ikke på de samme konditioner. Sådan er det. Det er skørt, når man kan sige, at vi er fuldgyldige medlemmer, vi har bare ikke stemmeret. Det svarer til at sige: Nej, jeg er ikke våd, jeg er bare hoppet i en swimmingpool fyldt med vand.«

DF: »Det rene sludder og vrøvl«

Hvad siger du til dem, der hævder, at det hele jo gik alligevel?

»Jamen, det er forkert. Alle har fra start været enige om, at en aftale som Norges ikke ville være god nok. Vi har så fået en aftale, der er bedre end Norges, men som stadigvæk ikke er lige så godt som fuldt medlemskab.«

Er det forkert at sige, at konsekvenserne af danskernes nej ved folkeafstemningen er blevet mere afdæmpede end ja-partierne lagde op til?

»Vi var ikke sikre på, hvilken aftale vi kunne få. Hvis det kun kunne lade sig gøre at få en aftale, som den nordmændene har fået, så ville jeg sige, at det eneste ansvarlige ville være en ny folkeafstemning. Når vi blev spurgt, om man kunne lave en aftale, så har vi kun kunnet kigge på de historiske erfaringer, og de gange, man har forhandlet, har det taget fire-fem år. Nu har det vist sig, at der på refkordtid er landet en aftale. Så der var ikke noget forkert i det, vi sagde.«

Hos Dansk Folkeparti kalder EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth beskyldningerne om historieforfalskning for »det rene sludder og vrøvl«. Han mener, at der reeelt er tale om en fortsættelse af det nuværende medlemsskab på mellemstatsligt niveau for Danmarks vedkommende.

»Det viser bare, at ja-partiernes kampagne var en opmarch i skrækscenarier,« siger DFs og peger på aftalens indbyggede krav om fortsat medlemsskab af Schengen som eneste ulempe.

Det er Schengen-samarbejdet, der i sidste ende forhindrer partiets ønske om permanent grænsekontrol i at kunne blive til virkelighed.

Så er jeres krav om permanent grænsekontrol vel sat på pause?

»Nej, det er det ikke. Faktum er desuden, at vi har grænsekontrol. Det har vi på trods af Schengen, og så kan man altid diskutere, hvornår midlertidig grænsekontrol bliver permanent kontrol,« siger Kenneth Kristensen Berth med henvisning til den midlertidige danske grænsekontrol, der er blevet forlænget flere gange.

Såvel statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har erklæret sig tilfredse med aftalen, omend den løsere tilknytning kan skabe problemer på sigt.