Venstre i chok over manglende kontrol med kinesisk IT-gigant

Regeringen har sovet i timen, når medarbejdere fra Huawei har kunnet få adgang til TDCs netværk uden at være sikkerhedsgodkendte, mener Venstre.

Michael Aastrup Jensen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Det vækker stor bekymring i Venstre, når et IT-selskab med tråde til den kinesiske regering uden kontrol har haft adgang til danskernes telefondata.

Det drejer sig om Huawei, en af verdens største spillere på markedet for levering af IT- og telenetværker, der er i gang med at opføre 4G-netværk i Danmark for teleselskabet TDC. I den forbindelse har Huawei-medarbejdere haft adgang til TDCs driftscenter og derved også data om samtlige TDC-kunders trafik på telefonen.

Og det har Huaweis medarbejdere vel at mærke haft uden på forhånd at være sikkerhedsgodkendte af Forsvarets Efterretningstjeneste, afslører programmet DR2 Undersøger ifølge Politiken.

Det er chokerende, mener IT-ordfører Michael Aastrup Jensen (V).

»Jeg er nervøs, når en virksomhed, der er under skarp mistanke for at lave spionage på vegne af den kinesiske regering, simpelthen har haft adgang til at kunne røre ved den datakommunikation, der foregår på hele TDCs net - både det talte og datamængden,« siger han.

Venstre-ordføreren understreger dog, at man ikke ved, om virksomheden faktisk har udnyttet adgangen til at spionere.

»Men alene det, at de har haft adgang via medarbejdere, der ikke på noget som helst niveau har været sikkerhedsgodkendte, viser, at man har sovet i timen fra regeringens side,« siger Michael Aastrup Jensen.

Allerede da det blev diskuteret, at TDC ville hyre Huawei til at opgradere og overvåge datanetværket frem til 2020, udtrykte mange folketingspolitikere stor bekymring, blandt andet fordi lande som USA og Australien har valgt at holde Huawei ude grundet mistanke om spionage.

»Men da vi kom med den bekymring, sagde regeringen jo, at der ikke var noget at komme efter. De skulle nok sørge for at alt var tip top med sikkerhedsniveauet. Og derfor må jeg indrømme, at når afsløringerne kommer frem nu, at der har været masser af eksempler med manglende sikkerhedsgodkendelse og deciderede manglende visa og andet for de mange kinesere, der haft direkte adgang til TDCs net, bliver jeg nervøs og faktisk chokeret,« siger Michael Aastrup Jensen.

Han mener, at regeringen nu skal tage aktive skridt for at forbedre sikkerhedsniveauet, når udenlandske virksomheder får adgang til Danmark.

»Regeringen skal have højnet sikkerheden, sådan at vi for eksempel stiller krav til, at de udenlandske medarbejdere, der skal have adgang til følsomme data, de skal være sikkerhedsgodkendt som et minimum,« fastslår Venstres IT-ordfører.