Venstre hilser alkolåse mod spritbilister velkommen

Venstre er positiv over for havarikommissions forslag om at indføre alkolåse mod spritbilister. Spritbilister er involveret i to af tre trafikulykker om natten, viser ny rapport.

RB Plus arkivfoto.Blå blok ønsker 17-årige bag rattet. Venstre-regeringen har støtte fra resten af blå blok til at give 17-årige ret til at køre bil under opsyn af en voksen. Kørelærere og betjente er skeptiske.Se RB 26/7 2015 15.07. ARKIVFOTO. Efter at have været imod er Venstre nu tilhænger af en hærvejsmotorvej. Partiet vil dog have motorvejen udenom Vejle Ådal. (se Ritzau historie 211626) Debatmøde om Fremtidens vandløbsvedligeholdelse Mandag d. 2. marts 2015 kl. 19.00 På Kongensbro Kro, Gl. Kongevej 70, 8643 Ans By Mød MF Kristian Pihl Lorentzen, udvalgsformand i Silkeborg Kommune Jarl Gorridsen, vandløbslaugsformand Esper Eriksen, Michael Dickenson fra Danmarks Naturfredningsforening, udvalgsnæstformand Allan Clifford, Viborg Kommune m.fl. Landmæn og naturfolk - vandløb landbrug, DN, politikere. // fotograf: Agata Lenczewska-Madsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Agata Lenczewska-Madsen

Hvis man er dømt for spirituskørsel, skal man puste i et alkometer, før man kan starte sin bil.

Sådan lyder et forslag fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, efter en ny rapport viser, at spritbilister er involveret i over halvdelen af trafikulykkerne om natten. Det skriver Jyllands-Posten.

Regeringspartiet Venstre er positiv over for forslaget.

»Det er et forslag, vi tager meget alvorligt. Der ingen tvivl om, at det er et kæmpe stort problem, at folk kører hjem med spiritus i blodet, og at det er årsag til rigtig mange ulykker – specielt torsdag, fredag og lørdag nat,« siger transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V).

»Derfor kigger vi nøje på det her forslag, og vi er som udgangspunkt positive over for det. Vi glæder os til at drøfte det med andre partier,« siger han.

Rapporten, som Havarikommissionen for Vejtrafikulykker står bag, viser, at spritbilister er involveret i to af tre ulykker, der sker om natten.

Derfor foreslår kommissionen blandt andet at indføre alkolåsen i dømte spritbilisters biler for at komme problemet til livs. 20 procent af alle trafikulykker sker i nattetimerne.

Ordningen er allerede indført i Sverige, hvor 3.265 bilister kører rundt med en alkolås, viser tal fra den svenske transportstyrelse ifølge Jyllands-Posten.

»Jeg tror, det kan fange mange spritbilister op, så de ikke kører fulde bag rattet. Det her vil have en stor effekt, hvis vi gennemfører det,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

Allerede i dag findes der en frivillig ordning, hvor man kan få installeret en alkolås, hvis man er dømt for spirituskørsel. Takker man ja-tak til tilbuddet, kan man få nedsat sin straf, men siden den frivillige ordning blev indført 15. april i år, har kun syv spiritusbilister taget imod det tilbud.

Udover alkolåse anbefaler Havarikommissionen for Vejtrafikulykker også, at der skal være mere politikontrol om natten, bedre afmærkning, større udbredelse af træthedsalarmer i bilerne og bedre sikkerhedsudstyr.

Både Rådet for Sikker Trafik og Rigspolitiet bakker op om anbefalingerne.