Venstre: Gymnasier kan spare andre steder end på lærerne

Ungdomsuddannelserne har mulighed for at effektivisere andre steder, før de fyrer lærere, mener Venstre, der kalder det et »generationstyveri«, hvis ikke besparelserne bliver gennemført.

Eleverne fra VK og VGHF strejker denne torsdag i protest mod besparelserne. Hvert gymnasium går i optog gennem Viborg, hvorefter de mødes ved Golf Hotel på Randersvej for at køre med bus til Århus. Eleverne på Dania holdt strejkevagt foran klasseværelserne, så lærerne ikke kunne komme ind og undervise. Det skete ved stille og rolig dialog. Foto: Preben Madsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil koste 1.700 lærerstillinger på ungdomsuddannelserne i de kommende år, hvis man lægger regeringens bebudede besparelser på uddannelserne i finansloven sammen med besparelserne fra erhvervsskolereformen. Det viser beregninger fra Danske Gymnasier.

Men landets ungdomsuddannelser har rig mulighed for at spare andre steder end på antallet af lærere, mener Venstre.

»Jeg vil gerne opfordre gymnasierne til at kigge nogle andre steder hen først. Eksempelvis på, hvad der er af muligheder for at lave smartere indkøb, stordriftsfordele, automatisering, digitalisering og en anden og måske mere hensigtsmæssig organisering af arbejdet,« siger ungdomsuddannelsesordfører Peter Juel Jensen (V).

Regeringen planlægger at effektivisere med to procent årligt på landets ungdomsuddannelser frem til 2019. Ifølge Peter Juel Jensen er regeringen tvunget til at lave besparelser for at have en sund økonomi.

»Vi er i en situation, hvor vi er tvunget til at kigge på alle områder for at få husholdningsregnskabet til at hænge sammen. Alt andet vil være uforsvarligt. Hvis vi bare brugte løs og ikke udviste rettidig omhu, så kunne man med rette sige, at vi stod bag et generationstyveri af dimensioner,« siger han.

»Vi kan se, at udgifterne til ungdomsuddannelserne er steget med 31 procent siden 2008, hvor vi har været gennem en finanskrise og store besparelser, men vi har formået at friholde uddannelser. Det har vi desværre ikke råd til længere,« understreger Peter Juel Jensen.

Besparelserne har torsdag fået op imod 70 gymnasier til at nedlægge undervisningen, mens det forventes at omkring 20.000 elever vil demonstrere i København og Aarhus mod besparelserne.

Peter Juel Jensen glæder sig over, at så mange unge mennesker engagerer sig i samfundet, men han understreger, at besparelserne godt kan gennemføres, uden at det går udover kvaliteten i undervisningen.

»Der er andre lavthængende frugter i systemet, som kan gå under betegnelsen »de kolde hænder«. Lad os prøve at kigge på det først, inden man ser på, om der skal afskediges lærere,« siger han.

»Det er ikke fordi, vi skærer fuldstændig ind til benet, men vi er i situation, hvor vi bliver tvunget til at kigge på hver eneste øre, vi bruger,« fastslår Peter Juel Jensen.

Demonstrationerne i København og Aarhus starter klokken 16 torsdag eftermiddag.