Venstre glæder sig over taxameter-opgør

Der er støtte fra Venstre til uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsens opgør med den omstridte taxameterordning på de videregående uddannelser.

Esben Lunde Larsen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Det er med Venstres opbakning, at uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) lægger op til en ændring af taxametersystemet på de videregående uddannelser.

Uddannelsesordfører Esben Lunde Larsen (V) glæder sig over, at ministeren vil gøre op med den omstridte ordning, der betyder, at de videregående uddannelser får penge efter det antal studerende, de optager.

»Venstre har nu i flere år efterspurgt en taxameterkommission, der kunne se på hele taxametersystemet, så vi synes, det er godt, at ministeren nu lytter, så vi kan se på, hvordan vores taxametersystem fungerer i helhed,« siger Esben Lunde Larsen.

Sofie Carsten Nielsen frygter ifølge Politiken, at ordningen tilskynder universiteterne til at optage flere og flere studerende, for at få de penge, der følger med. Den bekymring deler Esben Lunde Larsen til dels.

»Jeg frygter i hvert fald, at der kan være en skævhed i et system, hvor man har incitamenter til at fastholde studerende i lang tid for at få udbetalt de penge, der følger med dem. Vi har jo som samfund ønsket, at der skulle optages flere studerende, men når vi optager flere, bliver vi også nødt til at se på incitamenterne i det nuværende system,« betoner Venstre-ordføreren.

Mandag fremlagde regeringens kvalitetsudvalg sine anbefalinger til, hvordan landets videregående uddannelser kan forbedres, og her var konklusionen, at niveauet kan »forbedres markant«. Esben Lunde Larsen tror dog ikke på, at et opgør med taxametersystemet er den eneste vej at gå.

»Jeg tror ikke, at taxametersystemet som sådan er det, der løfter kvaliteten. Det, der løfter kvaliteten, er både en større undervisningsbevidsthed i uddannelsessektoren, men også at de studerende er fuldtidsstuderende og engagerede i deres studier. Og det skal taxametersystemet så naturligvis understøtte,« siger han.