Venstre glæder sig over kovending i sagen om landsforræderi

Venstre er glade for, at regeringen nu vil straffe Syrien-krigere som landsforrædere. Men selvom bevisbyrden ifølge eksperter er svær at løfte, tror oppositionspartiet på, at det kan lade sig gøre.

Regeringen er vendt på en tallerken og vil nu dømme Syrien-krigere som landsforrædere, og det vækker glæde hos Venstre.

»Jeg synes, det er glædeligt, og vi er glade for, at regeringen nu har vendt og mener det samme som os,« siger retsordfører Karsten Lauritzen (V).

Oppositionspartiet udtrykte i oktober ønske om, at de danske statsborgere, der rejser til Syrien for at kæmpe side om side med terrororganisationer som Islamisk Stat (IS), skal dømmes efter den såkaldte landssvigerparagraf. Men dengang understregede regeringen, at Syrien-krigerne skal retsforfølges efter terrorparagraffen og ikke landssvigerparagraffen.

Men tirsdag sagde justitsminister Mette Frederiksen (S) til DR Nyheder, at hun nu mener, at Syrien-krigerne begår landsforræderi, når de rejser til eksempelvis Syrien og Irak for at kæmpe imod danske soldater.

Karsten Lauritzen frygter dog, at der ikke kommer til at ligge reel politisk handling bag Mette Frederiksens udmelding.

»Vi frygter lidt, at det bliver en symbolsk og retorisk vending. Hvis regeringen var enige med os, så skulle de have sagt det, da vi i oktober diskuterede udsendelse af jagerfly til at bekæmpe Islamisk Stat,« siger han.

Karsten Lauritzen synes, det er påfaldende, at meldingen kommer efter sidste uges terrorhandlinger i Paris, hvor i alt 17 personer blev dræbt.

»Derfor kunne man godt have regeringen mistænkt for, at der er mere retorik i det i takt med, at et valg nærmer sig, end det egentlig er et udtryk for, at man grundlæggende har skiftet politisk holdning,« siger Venstre-ordføreren.

Flere juraeksperter har peget på, at det er noget nær umuligt at løfte bevisbyrden mod Syrien-krigerne, så de kan dømmes for landsforræderi. Der er da heller ingen af de 110 danske statsborgere, der ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er rejst af sted for at kæmpe i Syrien eller Irak, der er blevet dømt efter hverken terrorparagraffen eller landssvigerparagraffen.

Men Karsten Lauritzen tror sagtens, det vil kunne lade sig gøre at løfte bevisbyrden.

»Nu har regeringen jo - og det er i øvrigt klogt - bedt Straffelovrådet om at se på de her landssvigerparagraffer, og lur mig om man ikke kommer frem til at ændre dem på en række områder. Og der kan man jo røre ved, hvad bevisbyrden skal være, og hvordan den er udformet. Derfor tror jeg sagtens, at landssvigerparagrafferne kan bruges aktivt til at gå efter personer, som bekæmper danske soldater, når de er i krig,« betoner han.