Venstre går mod DFs accept af varselsskud mod flygtninge: »De er forhåbentlig ikke klar over, hvad et varselsskud er«

Jakob Ellemann synes ikke, det er i orden, at Dansk Folkeparti vil have affyret varselsskud mod flygtninge og immigranter i både.

Foto: Ida Marie Odgaard

Et varselsskud mod bådflygtninge betyder, at der næste gang vil blive skudt for at ramme, hvis ikke man vender om. Og det er ikke i orden.

Sådan lyder det nu fra Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, efter at Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, er kommet i strid modvind for at sige, at de europæiske myndigheder skal skyde mod flygtninge og immigranter, der krydser grænsen til europæisk territorium.

Siden har Berth på Facebook korrigeret sin udtalelse til, at han mente varselsskud og ikke skud direkte mod bådene.

Og den holdning bakker Dansk Folkeparti op om, fortæller næstformand Søren Espersen.

»Der er tale om varselsskud - ikke som det først var blevet udlagt. Det er svært at sige andet, end at det er jeg enig med ham i. At skyde varselsskud er noget, som flåden betjener sig af for at få folk til at adlyde de ordrer, der bliver givet,« siger Espersen til Ritzau.

Men begynder man at udføre varselsskud, vil konsekvensen være det samme som Kenneth Kristensen Berths første udmelding om at skyde mod mennesker i både, hvis ikke de vender om, siger Jakob Ellemann-Jensen, der nu går imod Dansk Folkeparti.

»Et varselsskud er et skud, der afgives som varsel. Lidt ligesom at en havebænk er en bænk, der står ude i haven. Og det, varselsskuddet varsler om, er, at det næste skud, der afgives, vil ramme dig, hvis du ikke ophører med din aktivitet,« siger Jakob Ellemann-Jensen (V).

Hvad tænker du så om, at Dansk Folkeparti er enige med Berth i, at varselsskud mod bådflygtninge er i orden?

»At de forhåbentlig ikke er klar over, hvad et varselsskud er. Jeg synes, at vi skal finde politiske løsninger på de udfordringer og tragedier, der er på Middelhavet. Det har vist sig nyttigt andre steder, hvilket faldet i antallet af asylansøgere i Danmark tydeligt viser,« svarer han skriftligt.

Udtalelsen om at skyde mod flygtninge fra Kenneth Kristensen Berth faldt i debatten fra Europa Magasinet, som i denne uge blev lagt på nettet.

Her var Kenneth Kristensen Berth inde for at debattere bl.a. Europas ydre grænser med Stine Bosse, formand Europabevægelsen.

Undervejs forklarede Berth, at han ikke mener, man kan sikre »sikre EU's ydre grænser i en grad, så det er tilfredsstillende for os i Dansk Folkeparti.«

»Vi har Middelhavet, vi har et pres fra folk fra Mellemøsten, vi har et pres fra folk fra Afrika, der vil ind i Europa. Den eneste måde, man kan gøre det effektivt, det er simpelthen ved at - om man så må sige - at vende bådene og sige »Du må ikke sejle inden for den her territorialgrænse, hvis du gør det, så bliver du enten beskudt eller også bliver du vendt om og sejlet tilbage«.

Da vært i debatten, Ole Stephensen, senere får ordet, spørger han Kenneth Kristensen Berth:

Nu kan jeg forstå - hvis jeg hører dig rigtigt - at du i virkeligheden godt vil have en ret vidtgående regel, der hedder, at hvis de kommer ind over en vis sømilgrænse, så skal man skyde på dem?

Her svarer Berth:

»For eksempel.«

Du taler om de flygtninge i gummibådene?

»Jeg taler om, at hvis vi skal sørge for at kunne opretholde grænsen, altså den europæiske grænse, de ydrer grænser…«

Så er det sådan nogle midler, der skal tages i brug?

»Vi skal gøre, hvad der er nødvendigt for at sikre, at grænsen ikke bliver overtrådt. Men jeg vil også sige, jeg er slet ikke sikker på, det er nødvendigt. Hvis man fælles i Europa, og det er det, jeg ikke tror man kan, kunne blive enige om, at sige, man kan ikke få permanent opholdstilladelse i Europa – heller ikke, hvis man kommer hertil som flygtning – man får aldrig mulighed for at live her i Europa for tid og evighed, så ville den andel af personer, der ville vælge at komme hertil fra Afrika og Mellemøsten falde ganske betydeligt, og så ville det slet ikke være nødvendigt med den slags midler,« sagde Kenneth Kristensen Berth og uddybede:

»Men der er der ikke nogen villighed til. Der er nogle få lande, der er på vej ud af den retning, Østrig, Polen nogle andre lande, Ungarn, men langt hovedparten af landene, og det tre store i særdeleshed, Tyskland, Frankrig og Italien, vil ikke den vej, og så længe man ikke vil den vej, vil man blive ved med at se den her strøm af asylansøgere.«

Her sagde Berth om immigranter og flygtninge, der kommer til Europa illegalt via båd:

»Du må ikke sejle inden for denne her territorialgrænse, hvis du gør det, så bliver du enten beskudt, eller også bliver du vendt om og sejlet tilbage.«

Trækker i land

Programmets vært, Ole Stephensen, spørger herefter:

Hvis de kommer ind over en bestemt sømilegrænse, skal man skyde på dem?

»For eksempel,« svarer Kenneth Kristensen Berth.

Det er de udtalelser, der siden i går aftes har vakt voldsom kritik, og det fik Kenneth Kristensen Berth til at præcisere sin udtalelse på både Twitter og Facebook for »at imødegå en eventuel pressestorm«.

»Jeg mener naturligvis ikke, at skibe under NATO-kommando eller Frontex skal give sig til at skyde på immigranter, der søger at krydse Middelhavet. Det, jeg mener, er, at man kan affyre varselsskud mod et fartøj, der bevæger sig ind i europæisk territorialfarvand!,« skriver han.

Herunder kan du se noget af kritikken:

Berlingske har netop snakket med Søren Espersen. Du kan læse et interview med ham inden for kort tid på berlingske.dk.