Venstre går frem i ny Gallup

Blå blok øger sit forspring i helt ny Gallup-måling. Det er Venstre, der går betydeligt frem og sørger for, at de borgerlige kan lægge yderligere afstand til rød blok.

Lars Løkke og Søren Gade kan glæde sig over fremgang til Venstre i ny gallup-måling. ARKIVFOTO: Lars Løkke Rasmussen mødes med tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) på restaurant Under Klippen i Holstebro onsdag d. 31. august 2011. (Foto: Johan Gadegaard/Scanpix 2011) Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

Venstre har taget luft ind og sørger i en helt ny Gallup-måling for, at blå blok kan lægge yderligere afstand til Helle Thorning-Schmidt og hendes støtter, som ellers har haft succes med at indsnævre afstanden mellem blokkene i flere målinger i løbet af de seneste måneder.

I Gallupmålingen, der er foretaget i perioden fra d. 1 til d. 7 maj, går Venstre frem fra 20,7 procent til 23,4 procent. Det betyder, at blå blok nu står til at få 53,6 procent af stemmerne, selvom både de Konservative og DF går en smule tilbage. Rød blok står til 46,1 procent.

Valgekspert Rune Stubager er overrasket over Venstres fremgang.

»Det er noget overraskende, at Venstre tager så stort et hop frem. Billedet har i lang tid været, at Thorning klarer sig bedre end Løkke i de personmålinger, hvor de stilles overfor hinanden. Men det her viser, at personer betyder noget, men ikke det hele i politik,« siger Rune Stubager, professor på Aarhus Universitet.

Gallupmålingen er ellers indsamlet i ugen efter, at en særdeles markant Venstre-profil, tidligere forsvarsminister Søren Gade, har meddelt, at han stiller op for partiet til det kommende folketingsvalg.

»Gade kan godt trække lidt i positiv retning, men slet ikke så meget, som Venstre går frem. Desuden er blå blok også styrket, og det er på ingen måde givet, at Søren Gade kan trække stemmer over midten, han stiller jo ikke op som formand, men som menigt folketingsmedlem, der kan blive minister, hvis blå blok vinder valget,« siger Rune Stubager.

Hos Venstre glæder politisk ordfører Inger Støjberg sig over, at Venstre går frem.

»Men jeg er ikke i tvivl om, at vi både får en uhyre tæt og en meget hård valgkamp. Intet er givet,« siger Inger Støjberg.

Hun mener, at den kampagne Socialdemokraterne netop har lanceret - og som spiller på Løkkes bilagssager - slet ikke tager højde for, at vælgerne går mere op i partiernes politik end personspørgsmål. Hvilket hun ser Venstres fremgang er et tegn på.

»Socialdemokraterne har lanceret en kampagne, der er et meget hårdt personangreb. Men jeg tror, danskerne er meget mere interesseret i, hvad de enkelte partier vil. Jeg tror altid, at valg skal vindes på politik og ikke alt muligt andet,« siger Inger Støjberg.

I målingen går Socialdemokraterne svagt tilbage fra 24,2 til 23,6 procent i forhold til sidste måned. Mere bemærkelsesværdigt er det, at de Radikale fortsætter med at miste vælgere og nu kun står til at få 5,8 procent af vælgerne.

»De Radikale har været inde i en svær periode siden de skiftede formand. Det er svært for Morten Østergaard at skabe en selvstændig profil på hårde økonomiske reformer samtidig med, at han sidder i regering med Socialdemokraterne. Han kan håbe, at det bliver lettere i en valgkamp, hvor de to partier vil køre ret separat,« siger Rune Stubager.

Han mener, at det giver god mening, at Socialdemokraterne med deres nye kampagne ikke kun taler politiske resultater, men også laver en slet skjult kobling til Lars Løkke Rasmussens bilagssager.

»Det er et forsøg såkaldt priming. At få personspørgsmålet på den politiske dagsorden, så nogle vælgere måske nedprioriterer det politiske og stemmer efter personerne. Det er et af Socialdemokraternes bedre kort. I det lys er det måske meget fornuftigt at prøve,« siger Rune Stubager.

Der er stadig en femtedel af danskerne, som ikke har besluttet, hvilket parti de gerne vil stemme på.

Læs mere: Se Berlingskes vægtede gennemsnit af meningsmålinger i Berlingske Barometer