Venstre fremlægger ikke privat valgstøtte som Enhedslisten

Der er klare regler for partistøtte. De skal ikke lempes, mener politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

Arkivfoto: Der er klare regler for partistøtte. De skal ikke lempes, mener politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng

Hverken Venstre eller Dansk Folkeparti vil fremlægge flere tal for privat partistøtte på samme måde som Enhedslisten. Der findes glasklare regler for, hvad partierne skal oplyse. Og Venstre følger reglerne til punkt og prikke.

Det fastslår Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

»Vi har nogle meget klare regler for, hvilke bidrag der skal opgives. Dem har vi vedtaget med demokratisk flertal. Så vi følger de regler. Det gør Enhedslisten og de andre partier også,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Enhedslisten fik i 2016 og 2017 i alt 6.049.530 kroner i privat støtte. Over halvdelen - 3.421.998 kroner - er blandt andet fra folketingspolitikere, som betaler partiskat.

Det skal Jakob Ellemann-Jensen ikke nyde noget af.

»Det er noget af det dummeste, jeg nogensinde har hørt. Det er sådan set op til Enhedslisten, hvordan de indretter sig, efter at de ikke mere får penge fra Moskva,« siger Venstres politiske ordfører.

Hvad vil du sige til at betale partiskat i Venstre?

»Det er noget af det dummeste, jeg nogensinde har hørt.«

Hvorfor det? Så kunne I jo bidrage endnu mere til det gode formål?

»Hvordan Enhedslisten indretter sig, efter at de ikke mere får penge fra Moskva, er op til dem. Vi indretter os, som vi synes er hensigtsmæssigt, og det skal Enhedslisten ikke blande sig i,« siger Venstres politiske ordfører.

I 2016 betalte Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, 99.082 kroner i partiskat.

Enhedslisten fik også 1.753.817 kroner i beskedne bidrag fra partimedlemmer og arvede 873.715 kroner fra boet af to personer.

Hjælper det ikke med mere gennemsigtig partistøtte?

»Nej. Vi bor heldigvis i verdens mindst korrupte land,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

»Antagelsen om, at man kan købe sig til indflydelse gennem politikere ved at bidrage til valgkampe, hører hjemme andre steder, som Enhedslisten måske er mere inspireret af end os. Det er en urimelig mistænkeliggørelse.«

Enhedslisten mener, at andre partier også skal fremlægge flere oplysninger end krævet. Alternativet offentliggør bidrag over 1000 kroner i sit partiregnskab.

Dansk Folkeparti drøfter løbende grænsen på 20.000 kroner, hvor partier skal identificere private givere, oplyser partiets næstformand, Søren Espersen.

»20.000 kroner er et rimeligt niveau. En lille tømrermester vil måske gerne støtte et parti. Han ønsker ikke at ødelægge sin kundekreds. Så han giver 15.000-20.000 kroner til et parti,« siger Søren Espersen.

Dansk Folkeparti afviser partiskat, som Enhedslisten opkræver af sine folkevalgte.

»Det vil vi ikke ind på. Det er al ære værd, at Enhedslisten gør det. Det har de alle dage gjort. Det synes vi ikke om. Der er et vederlag som folketingsmedlem. Det bør være ens for alle,« siger Søren Espersen.

/ritzau/