Venstre forsvarer partihoppere med grundloven

Så længe der ikke står noget i grundloven om partier, kan man ikke gøre noget ved, at politikerne for eksempel skifter SF ud med R, mener Venstres gruppeformand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hverken grundloven eller andre love siger noget om, at man som folketingspolitiker skal være medlem af et parti og forblive det.

Det understreger Venstres gruppeformand, Kristian Jensen (V), som derfor ikke mener, at der er så meget at gøre ved »partihopperi«.

»Sagen er jo, at der ikke står noget omkring partier. Der står, at folk skal følge deres overbevisning, og hvis den er en anden, end den var ved valget, så må folk jo følge deres overbevisning – helst både i grundlovens ord og ånd,« siger Kristian Jensen.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti opfordrer partihoppere som de afgående ministre Ida Auken og Astrid Krag, der er skiftet til henholdsvis de Radikale og Socialdemokraterne, til at efterlade deres mandater i det parti, som de skifter fra, og forsøge at blive valgt for deres nye partier ved først kommende folketingsvalg. Den opfordring vil Kristian Jensen ikke bakke op om. Han henviser igen til, at partierne ikke er skrevet ind i grundloven.

»Dem har man efterfølgende fundet på som en praktisk foranstaltning. Derfor tror jeg ikke på, at det er regelsæt i Folketinget, der skal ændre noget. Vælgerne skal under de kommende valg tænke over, om de vil belønne politikere, der er skiftet parti undervejs,« siger gruppeformanden.

Han vil altså lade det være op til vælgerne at dømme partihopperne og understreger, at han ikke selv kunne finde på at skifte parti.

»Det vil være at svigte de mennesker, der har sat deres kryds ved mig. Når de har sat et kryds ud for mig, så føler jeg, at de har stemt både på Kristian Jensen, men også på Venstre,« siger Kristian Jensen.

Spørgsmål: Dermed siger du vel også, at man svigter sine vælgere, hvis man skifter parti?

»Jeg fortæller, hvordan min personlige indstilling er til det. Og jeg vil personligt føle, at jeg ville svigte mine vælgere, hvis jeg skiftede parti«.