Venstre foreslår forskelsbehandling i fængslerne

Forholdene for de udvisningsdømte indsatte i de danske fængsler skal forringes, mener Venstre.

ARKIVFOTO. Statsfængslet Østjylland uden for Horsens. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre vil have indført forskelsbehandling i de danske fængsler, så der ikke bliver brugt en »bøjet 25 øre« på udvisningsdømte udlændinge. Det skriver Jyllands-Posten.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V), mener, at udenlandske indsatte i de danske fængsler har det alt for godt og kalder det årtiets retspolitiske problem, at kriminelle udlændinge optager mere og mere plads i landets fængsler.

»Man bliver nødt til at se på afsoningsvilkårene for den gruppe, for de frygter ikke at komme til at afsone i Danmark. Nogle kan tjene flere penge, mens de afsoner i fængsler i Danmark, end de kunne ved at arbejde i deres hjemlande i Østeuropa. Det bliver vi nødt til at forholde os til og lave en klar opdeling af folk, der skal indsluses i det danske samfund, og den voksende gruppe af folk, der ikke skal,« siger retsordføreren til Jyllands-Posten.

Udover at forringe forholdene for de udenlandske indsatte foreslår han også, at udlændinge bliver gjort til et fokusområde for politidirektørerne, så det for eksempel indgår i deres resultatkontrakt, at de skal have nedbragt kriminalitet begået af udlændinge. Og så skal straffen for at rejse ulovligt ind i Danmark skærpes, mener han.

Indsatte har ret til at blive beskæftiget eller uddannet, mens de afsoner deres straf, og udlændinge dømt til udvisning bliver blandt andet tilbudt arbejdstræning og korte kurser. Det udløser en timeløn på 9,60 kroner plus tillæg på op til 5,92 kroner.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), mener, at Venstre har glemt, at loven er lige for alle. Fokus skal være at få de udvisningsdømte sendt hjem, ikke at oprette »discountfængsler,« siger hun til avisen.

Kriminalforsorgen gjorde senest status på antallet af udlændinge i fængslerne i 2012, hvor 4,4 procent af de indsatte var udlændinge uden tilknytning til Danmark.