Venstre er klar til kamp mod menneskesmuglere

Der er næsten ingen hellige køer for Venstre i kampen mod de mennesker, der tjener penge på at transportere syriske flygtninge ind i Danmark.

Venstres Inger Støjberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre er åben over for de fleste forslag til, hvordan man kan stoppe de menneskesmuglere, der udnytter desperate syriske flygtninge til at tjene gode penge.

»Vi skal kombinere, de muligheder vi har. Det vil sige alt lige fra øget overvågning til øget straf. Vi skal ikke være bange for at bruge de midler, vi har, da det her er en af de mest kyniske industrier i hele verden,« siger integrationsordfører Inger Støjberg (V).

Meldingen kommer i kølvandet på Dansk Folkepartis forslag om, at strafferammen for menneskesmugling skal øges fra to til tre år, mens Socialdemokraterne og SF i samarbejde med ordensmagten i Tyskland og andre europæiske lande vil blive bedre til at overvåge menneskesmuglerne, så det bliver lettere at løfte bevisbyrden mod dem.

Forslagene lægger op til en politisk debat, mener Inger Støjberg.

»Jeg synes, at justitsminister Morten Bødskov (S) skal indkalde alle Folketingets partier, og jeg kan i hvert fald love, at det ikke bliver Venstre, der kommer til at blokere for en løsning og en opstramning på det her område,« siger hun.

Integrationsordføreren er dog ikke meget for at arbejde videre med Enhedslistens forslag om at øge antallet af kvoteflygtninge, som Danmark modtager fra Syrien, hvilket ifølge regeringens støtteparti ville være med til at fjerne en del af kundegrundlaget for menneskesmuglerne.

»Det vil bare øge antallet af syriske flygtninge i Danmark, da kvoteflygtninge typisk er de flygtninge, der ikke har råd til en menneskesmugler. Så vil vi få flere af den type flygtninge til Danmark, men det vil ikke begrænse menneskesmuglernes kundegrundlag, da det alligevel er de stærkeste, som de får til Danmark,« siger Inger Støjberg.

Hun mener, at man på den humanitære front i stedet bør fokusere på indsatsen i Syriens nabolande, hvor syriske flygtninge strømmer til de hastigt voksende flygtningelejre.

»Der kan vi hjælpe mange flere mennesker for de samme penge,« siger Inger Støjberg.

FN har i øjeblikket registreret flere end 2,1 millioner syriske flygtninge i Libanon, Egypten, Jordan, Irak og Tyrkiet.