Venstre: Danmark fastsætter selv sin udlændingepolitik

Fordelingen af flygtninge skal være bredere og mere rimelig, men Bruxelles skal ikke diktere kvoter til Danmark, fastslår Venstre, efter EU-Kommissionen onsdag har fremlagt sin fordelingsplan.

Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske asyl- og udlændingepolitik fastsættes i Danmark og ikke i Bruxelles.

Det understreger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), efter EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, onsdag har præsenteret Kommissionens udspil til en fælles plan for, hvordan EU håndterer det aktuelle flygtningepres.

Kommissionsformanden foreslår blandt andet, at medlemslandene med et lovforslag bliver enige om en fælles fordeling af 160.000 flygtninge, som i øjeblikket befinder sig i Italien, Ungarn og Grækenland.

Selv om Jakob Ellemann-Jensen roser Juncker for at tale om solidaritet og fællesskab, fastholder han, at den danske regering ikke har ændret holdning til fordelingsspørgsmålet.

»Når man taler om kvoter, så mener vi, at den danske asyl- og udlændingepolitik skal fastlægges i Danmark, og det står vi fast på. Der skal være en bredere og mere rimelig fordeling, men der skal ikke dikteres kvoter til Danmark fra Bruxelles. Det er på tide, at andre lande løfter deres del af opgaven,« siger Jakob Ellemann-Jensen og uddyber:

»Udfordringen er, at vi for eksempel i Danmark har taget imod en stor andel, mens der er andre lande, der ikke har løftet deres del af opgaven. Hvis vi i højere grad havde en bred fordeling af ansvaret, så ville vi ikke stå med lige så kaotiske scener som dem, vi ser i øjeblikket.«

Omkring 500.000 mennesker er siden begyndelsen af 2015 kommet til Europa, og hovedparten opholder sig i Italien, Grækenland og Ungarn. Siden søndag har omkring 1.200 flygtninge og migranter krydset grænsen til Danmark.