Venstre: Dagpengesystemet må ikke blive dyrere

Venstre holder fast i, at dagpengesystemet ikke må blive dyrere. Beskæftigelsesordfører Hans Andersen er tilfreds med Dagpengekommissionens forslag om et mere fleksibelt system.

Beskæftigelsesminister: Jørn Neergaard Larsen , får en rundvisning i folketingssalen af Hans Andersen (V) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagpengesystemet må som udgangspunkt ikke blive dyrere, end det er tilfældet i dag.

Sådan lyder det fra regeringspartiet Venstre, efter Dagpengekommissionen mandag har fremlagt sine samlede anbefalinger.

Dermed er Venstre enig med kommissionen i, at regningen for et mere fleksibelt genoptjeningssystem skal dækkes ved at finde besparelser andre steder i systemet.

»Venstres holdning er, at dagpengesystemet som udgangspunkt ikke må blive dyrere end det er i dag. Et dyrere system vil medføre en risiko for, at beskæftigelsen vil falde, og at incitamentet for ledige til at tage et arbejde bliver gjort mindre. Med et begyndende opsving er det en helt forkert vej at gå,« siger Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen (V), i et skriftligt svar til Berlingske Nyhedsbureau.

»For mig er det vigtigt at påpege, at det, som kommissionen i dag foreslår, betyder, at færre vil falde ud af dagpengesystemet og at beskæftigelsen ikke falder, ligesom det ikke påvirker de offentlige finanser negativt. Venstre vil prioritere, at mobiliteten på arbejdsmarkedet øges, og at det for ledige bliver mere attraktivt at tage et kortvarigt job,« siger han.

På Christiansborg har der ellers samlet sig et flertal uden om regeringen, der er klar til at bruge flere penge på et nyt dagpengesystem. Flertallet består af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet. Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), har endda udtalt til DR Nyheder, at der er brug for mindst 600 millioner kroner til et nyt dagpengesystem, ligesom DF er klar til at gøre brug af det alternative flertal.

Den idé vil Socialdemokraterne dog ikke være med til.

Baseret på Thulesen Dahls udtalelse bliver der noget at forhandle om, når Folketingets partier skal blive enige om en endelig aftale, for Hans Andersen understreger, at man støtter kommissionens tanker om at finde besparelserne i systemet.

Venstres beskæftigelsesordfører er dog optimistisk omkring muligheden for at finde en endelig aftale på dagpengeområdet med et bredt flertal.

»Jeg er optaget af, at ændringerne i dagpengesystemet vil være med til at sikre et mere fleksibelt arbejdsmarked, hvor beskæftigelsen er høj, og den strukturelle ledighed er lav. Derfor er det vores klare udgangspunkt, at dagpengereformen, vi nu sætter os ned for at lave med Folketingets øvrige partier, som udgangspunkt skal være fuldt finansieret,« siger Hans Andersen og fortsætter:

»Venstre går ind til de kommende forhandlinger med alle Folketingets partier med et håb om, at vi kan skabe et stabilt og robust dagpengesystem, der ynder bred opbakning på tværs af partiskel. Vi vil prioritere, at alle ledige står til rådighed for de job, der er at søge,« siger han.