Venstre: »Brandærgerligt« at unge ikke bruger studenterhuen

Danske unge skal blive bedre til at vælge ungdomsuddannelse rigtigt første gang, mener Venstre, efter at en ny analyse viser, at fire ud af ti gymnasieelever dropper at tage en videregående uddannelse.

Arkivbillede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når danske unge forlader folkeskolen, skal de blive bedre til med det samme at spore sig ind på, om de skal starte på en erhvervsuddannelse, på gymnasiet eller på en helt tredje ungdomsuddannelse.

Det mener Venstres undervisningsordfører, Peter Juel Jensen (V), efter at en ny analyse fra Dansk Industri (DI) viser, at fire ud af ti gymnasieelever enten falder fra undervejs, ikke bruger studenterhuen til at fortsætte på en videregående uddannelse eller dobbeltuddanner sig.

»Hele formålet med gymnasierne i dag er, at de er studieforberedende. De lægger op til, at man skal videreuddanne sig. Så unge mennesker, som tager en gymnasieuddannelse og stopper der, de har faktisk spildt tre år. Og det, synes jeg, er brandærgerligt,« siger Peter Juel Jensen og fortsætter:

»Så har man valgt forkert, og det må vi gøre alt for at forhindre i fremtiden.«

De danske 15-16-årige skal hurtigst muligt havne på den rette hylde, og det ansvar skal de unge blive bedre til selv at tage, mener undervisningsordføreren.

»Men ofte vælger de unge mennesker ungdomsuddannelse efter, hvad deres forældre siger, så dem skal vi også have fat i og sikre dem bedre information om, hvad studievalget betyder for de unges fremtid,« foreslår Peter Juel Jensen.

Han tror, at gymnasiet i alt for mange tilfælde ender med at være en treårig sovepude for de unge, fordi de dermed holder alle muligheder åbne og udskyder et ubehageligt valg om, hvad de egentlig vil i deres voksenliv.

»Men jeg tror faktisk, der ligger nogle gode takter i grundskolereformen, som skal være med til at forberede og kvalificere de unge menneskers uddannelsesvalg. Det skal vi tage meget seriøst rundt omkring på de enkelte skoler,« siger Peter Juel Jensen.