Venstre: Bramsen bryder Christiansborgs regler i PET-sag

Venstres Karsten Lauritzen kritiserer socialdemokraternes Trine Bramsen for at udtale sig om PET-redegørelsen en time inden, den blev offentliggjort. S-ordføreren afviser kritikken.

ARKIVFOTO. Tirsdag klokken 19 blev PET-redegørelsen til Folketingets Retsudvalg offentliggjort, men allerede klokken 18 kunne seerne på TV 2 se Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), kommentere redegørelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag klokken 19 blev PET-redegørelsen til Folketingets Retsudvalg offentliggjort, men allerede klokken 18 kunne seerne på TV 2 News se Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), kommentere redegørelsen. Det er ikke acceptabelt, mener Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V).

»Det er en redegørelse til Folketingets Retsudvalg, ikke til den socialdemokratiske retsordfører. Når hun bryder den fortrolighed, er hun med til at undergrave det, der er grundlaget, nemlig at alle Folketingets medlemmer af retsudvalget skal orienteres på samme tid og at de skal have samme vilkår for at udtale sig. Så det er meget alvorligt og meget problematisk,« siger Karsten Lauritzen.

Han er ikke i tvivl om, hvilken dagsorden Trine Bramsen har haft med at udtale sig før alle andre.

»Jeg kunne høre, at hun udlagde teksten lidt mere subjektivt i ministerens og regeringens favør end det, der er realiteterne. Så det har selvfølgelig været et forsøg på at hjælpe regeringen og præge mediebilledet. Men det ændrer ikke ved det faktum, at det er ganske uhørt på Christiansborg, at man bryder den fortrolighed, der er omkring redegørelser,« siger han.

Men Trine Bramsen afviser, at hun har gjort noget forkert.

»Det kan ikke undre nogen, at Venstre prøver alt, hvad de kan, for at gøre det her til noget mystisk. Det her handler om, at vi skal have PET videre. Det er det afgørende. Det håber jeg også, at Venstre vil fokusere på,« siger hun.

Kan der være et principielt problem i at udtale sig før alle andre om en redegørelse, der endnu ikke er offentliggjort?

»Jeg synes ikke, det er mærkeligt at konstatere, at det ikke er redegørelsen, der ligger til grund for Scharfs beslutning om at trække sig,« siger Trine Bramsen.

Knap to timer før redegørelsens offentliggørelse tirsdag aften oplyste PET i en pressemeddelelse, at chef Jakob Scharf forlader efterretningstjenesten ved årsskiftet. Scharf understreger, at han selv har truffet beslutningen »efter grundige overvejelser« og i lyset af den seneste tids udfordringer for PET. Blandt andet har pressen påvirket afgangen.

I Venstre vil man nu tage sagen om Trine Bramsens udtalelser op med Folketingets Præsidium og Udvalget for Forretningsordenen.

»Uanset hvem, der er i opposition, og hvem, der er i regering, er der nogle spilleregler, der gælder på Christiansborg. Dem kan den socialdemokratiske retsordfører ikke bare tillade sig at ignorere. Det er vi nødt til at have en snak om, så det ikke sker igen,« siger Karsten Lauritzen.