Venstre-borgmester forlader sit parti – og tager næsten halvdelen af sin byrådsgruppe med sig

Et år før kommunalvalget er Venstre blevet en borgmesterpost fattigere. Tilmed i en af partiets absolutte højborge. Tønders hidtidige Venstre-borgmester, Henrik Frandsen, har nemlig stiftet sin egen liste.

»Jeg giver vælgerne en reel mulighed for at stemme på mig og mit hold ved næste valg,« siger Tønder-borgmester Henrik Frandsen, der efter at være blevet vraget som sit partiets spidskandidat nu har forladt Venstre og stiftet sin egen liste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tønder-borgmester Henrik Frandsen kunne ved det seneste kommunalvalg i november 2017 notere sig et valgresultat for sit parti, Venstres landspolitikere på Christiansborg kun kunne misunde ham.

Ikke færre 44,6 procent af tøndringerne stemte på Venstre, og den sønderjyske vadehavskommune udgør dermed en af Venstres største kommunale bastioner.

Men med kun lidt mere end et år til kommunalvalget 16. november 2021 må Venstre nu konstatere en voldsom åreladning i Tønder.

Henrik Frandsen har således valgt at forlade sit parti og stifte en ny lokalliste, Tønder Listen. Og tilmed har yderligere seks af Venstres hidtidige 14 byrådsmedlemmer onsdag morgen meddelt deres vælgerforening, at de har meldt sig ud af partiet for i stedet at følge Henrik Frandsen over i det nye parti. Det skriver TV Syd og JydskeVestkysten.

Intern uro

Venstre i Tønder har, skriver TV Syd, længe været plaget af uro, efter at Henrik Frandsen til et opstillingsmøde i juni blev vraget som partiets borgmesterkandidat. I stedet blev erhvervsmanden Martin Iversen udpeget til spidskandidat, hvilket efterfølgende fik flere af Venstres byrådsmedlemmer til at meddele, at de i hvert fald ikke ville genopstille for Venstre til kommunalvalget, mens Frandsen selv har afvist at støtte Iversen som borgmester.

»Det er en naturlig konsekvens af den udvikling, der har været i Tønder Kommune, der gør, at vi starter en ny liste,« siger Henrik Frandsen ifølge TV Syd:

»Jeg giver vælgerne en reel mulighed for at stemme på mig og mit hold ved næste valg.«

Også i landspolitik er Tønder en højborg for Venstre. Til folketingsvalget i 2019 fik partiet således hver tredje stemme, 33,1 procent, i kommunen svarende til ti procentpoint over landsgennemsnittet.

Henrik Frandsen bedyrer dog i en pressemeddelelse, at Tønder Listens medlemmer »fortsat har gode Venstre-værdier i vores hjerter«.