Venstre: Boligejere skal ikke betale for arkæologi

Det er urimeligt, at boligejere selv skal betale for arkæologiske udgravninger på deres grund, mener ejerforening, boligadvokater og Venstre, der vil have loven lavet om.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Støder du ind i fortidsminder, når du bygger om på din grund, kan det blive en dyr affære. Ifølge museumsloven er det nemlig boligejerne og ikke museerne, som skal betale for udgravninger af historisk interesse.

Og boligejerne kan straffes, hvis de ikke overholder loven, skriver Bolius’ magasin, BEDRE HJEM.

Det er ikke rimeligt, mener formanden for Danske Boligadvokater, der vil have loven lavet om.

»Der er disharmoni mellem rettigheder og pligter her. Boligejeren pålægges en masse pligter, men har til gengæld ingen rettigheder,« siger formanden for Danske Boligadvokater, advokat Jan Schøtt-Petersen.

Sidste år fik 20 danske boligejere foretaget enten større forundersøgelser eller egentlig arkæologiske undersøgelser. Tallet var dog højere inden finanskrisen, hvor byggeaktiviteten var større.

Formanden for Parcelhusejernes Landsforening, Allan Malskær, finder også loven urimelig og påpeger, at hvis der findes fortidslevn på en mark, skal landmanden ikke betale.

»Det giver den groteske logik, at hvis en boligejer finder guldhornene på en mark eller en strand, så kan han blive rig og berømt. Finder han dem i sin egen have, koster det ham penge og besvær,« siger Allan Malskær til BEDRE HJEM.

Kulturminister Marianne Jelved (R) er dog ikke til sinds at ændre loven. I en mail til BEDRE HJEM skriver hun, at den bedste løsning er at undlade at udgrave fortidsminderne.

»Derfor er loven indrettet sådan, at der er et økonomisk incitament til at flytte eller indrette byggeriet sådan, at fortidsminderne kan blive liggende uforstyrret i jorden,« skriver ministeren blandt andet.

Men det er at »vende sagen fuldstændig på hovedet,« mener Venstres medlem af Folketingets By og Boligudvalg, Preben Bang Henriksen (V).

»Ministen fremstiller det som om, at boligejerne graver på deres grund for at finde fortidslevn. Men det gør de jo ikke. De graver for at bygge en carport eller udvide deres hus,« siger han til BEDRE HJEM.

Preben Bang Henriksen vil tage sagen op, hvis der kommer en borgerlig regering efter det kommende valg.

BNB