Venstre beskylder Auken for urent trav i formandsstolen

Venstre er så utilfreds med Svend Aukens optræden i Folketingets formandsstol under åbningsdebatten, at partiet kræver, at han siger undskyld. Han var ikke upartisk, mener V. Det afviser Auken.

Venstre beskylder Folketingets 1. næstformand, Svend Auken (S), for at tage parti i sin ledelse af åbningsdebatten i Folketingssalen i torsdags, og nu har partiet klaget til præsidiet og kræver en undskyldning.

Ifølge Venstre gjorde Auken forskel på oppositionen og regeringspartierne, da de ville påvirke rækkefølgen, som deres udspørgere fik ordet i ved at aflevere lister.

»Det blev accepteret, da oppositionen gjorde det, men da vi forsøgte at gøre det samme, fik vi at vide, at man ikke måtte aflevere en samlet liste. Vi skulle markere enkeltvis. Der må gælde fælles spilleregler for, hvordan man får ordet,« siger Venstres politisk ordfører Troels Lund Poulsen (V).

»Det passer ikke,« siger Svend Auken.

Men Venstre er også utilfreds med, at Aukens formand – Helle Thorning-Schmidt – blev sendt ned af talerstolen fem til otte minutter før hendes tid var gået, hvilket betød, at hun fik færre af de kritiske spørgsmål.

»Vi kan alle begå fejl, men på det tidspunkt, hvor hun er mest presset, afbryder han hende. Det er uheldigt, og især når han kommer fra det samme parti,« siger Troels Lund Poulsen, der vil have Svend Auken til at sige undskyld til Folketinget ved næste møde. »Jeg begik en fejl,« siger Svend Auken, der siger, at han er ked af det.

Vil du undskylde overfor Folketinget?

»Overhovedet ikke.«

Hvorfor egentlig ikke?

»Det er fem minutter! Der kan jo ske en fejl. Det er en menneskelig fejl. Det andet ville være helt tosset. Okay! Hej....« Så lagde Folketingets 1. næstformand, Svend Auken, røret på.

Troels Lund Poulsen kan ikke forestille sig, at Auken ikke siger undskyld. Og hvis han ikke gør?

»Ja, så må vi se,« siger Troels Lund Poulsen.