Venstre-bagland til ledelse: Vi skal tilbage til vores værdier

Det er langt fra i tråd med Venstres værdier at bruge mere end 150.000 kroner på tøj til partiformanden, udtrykker flere i baglandet. De håber, at aftenens møde vil bringe V tilbage på sporet.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Løkke Rasmussens bilagssag er i strid med Venstres værdier og partiets ånd. Flere i Venstrebaglandet opfordrer nu partiledelsen til at vende tilbage til rødderne og huske de klassiske, liberale dyder om f.eks. mådehold. Derfor er det vigtigt, at partiet ikke igen ender i en situation, hvor formanden får foræret tøj og rejser i de summer, som Lars Løkke Rasmussen har fået det i den verserende bilagssag. Det understreger flere i Venstre-baglandet over for Berlingske.

En af dem er borgmester i Lars Løkke Rasmussens mangeårige hjemkommune Gribskov - nemlig Kim Valentin. Han har svært ved at genkende sit parti i den verserende bilagssag.

»Jeg kan slet ikke forbinde mig med, at man bruger penge i den størrelsesorden på det, man har brugt det på. Derfor kan jeg godt sætte mig ind i, at det er svært for almindelige medlemmer at se det rimelige i det. Nu er det så heldigvis også ændret,« siger Kim Valentin med henvisning til partisekretær Claus Søgaard-Richter, som tidligere har forklaret, at organisationens retningslinjer for indkøb til partiledelsen er blevet ændret siden.

Han vil følge aftenens møde i forretningsudvalget tæt og understreger sin forventning om, at mødet i partiets forretningsudvalg i aften bliver afgørende for partiets fremtid:

»Man kan ikke underkende betydningen af den beslutning, forretningsudvalget tager i aften. Ikke i forhold til vores medlemmer. Man skal være helt sikker på, at man har fanget Venstre-ånden i den udtalelse, man kommer med i aften. Det er ret vigtigt.«

Hvad mener du med Venstre-ånden?

»Det er det med mådehold, at lade enhver betale sit og yde efter evne - alle Venstres grundlæggende tanker. Den ånd skal man finde i udtalelsen fra forretningsudvalget, for vi skal lige som tilbage på sporet,« siger Kim Valentin.

Men Gribskov-borgmesteren er ikke den eneste, der har svært ved at genkende Venstre-ånden i den verserende sag. Hovedbestyrelsesmedlem Benny Damgaard har offentligt udtrykt kritik af sagen, som i hans øjne giver grund til at sætte spørgsmålstegn ved moralen i Venstres top.

»I min borgerlige etik er det her helt forkert,« siger Benny Damgaard, der også er lokalformand for partiet på Lolland.

Som flere andre, som Berlingske har været i kontakt med, understreger Benny Damgaard, at Lars Løkke Rasmussen er en dygtig politiker. Men det er ikke kernen i denne sag, understreger den lollandske lokalformand:

»Jeg anfægter ikke Lars Løkkes eller Venstres politik. Den står jeg hundrede procent inde for. Men jeg anfægter det moralske og det etiske i det her: At vi er nogen, der knokler frivilligt og rigtigt, rigtigt mange timer, og andre så får så meget forærende. Det bliver jeg ked af. Der bliver jeg rystet i min Venstre-ideologi og den verden, jeg er opflasket i.«

Du synes ikke, at det passer med Venstres ideologi, at man ekviperer formanden for 150.000 kroner?

»Nej, ikke for 150.000 kroner. Jeg forstår godt, at han får tøj. Det har jeg fuld respekt for. Jeg har selv arbejdstøj på min arbejdsplads, men der skal være måde med alt. 150.000 kroner lyder af rigtigt, rigtigt mange penge. Det er fair, at Venstre har betalt noget af det, men jeg synes, at det her er i overkanten,« siger Benny Damgaard og understreger, at det skal sikres, at partiet ikke igen kan komme i en sådan situation.

Også en af Venstres kandidater til søndagens europaparlamentsvalg, Irene Simonsen, kritiserer partiledelsen for at være ude af trit med Venstre-ånden.

»Det her er ikke min stil, og det er slet ikke en stil for Venstres bagland og det, vi kommer af og fra. Det var måske en god idé at stikke en finger i jorden,« siger Irene Simonsen og tilføjer:

»Vi skal selvfølgelig ikke gå i små sko, men vi trænger nok til at købe nogle, der er lidt billigere.«

»Vi er en forening. Vi er ikke en moderne virksomhed, som nogle, blandt andre Claus Hjort Frederiksen, har omtalt os som. Det er jeg dybt uenig i. Vi er en forening, dybt forankret i det liberale grundlag. Nu skal vi ned i jordhøjde igen.«