Venstre anklager tidligere justitsministre i PET-sag

Venstre mener, at der er "noget at udsætte" på tidligere socialdemokratiske justitsministre i sagen om makuleringen af ministres sagsmapper. SF kalder Venstres retsordfører for "helt blank".

Venstre skærper nu retorikken i sagen om makuleringen af tidligere ministres sagsmapper hos Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Under en ophedet debat i folketingssalen anklagede Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, i dag flere af de socialdemokratiske justitsministre i 1990ere for ikke at have rent mel i posen, da sagsmapper på flere tidligere ministre blev slettet.

- Vi har ikke noget at udsætte på PET i denne periode, men vi tror, at der er noget at udsætte på de tre socialdemokratiske justitsministre, siger Karsten Lauritzen.

- De er blevet slettet og makuleret – måske med socialdemokratiske justitsministres velsignelse, tilføjede han senere i debatten.

Regeringen og Enhedslisten er netop blevet enige om at bede juraprofessor Linda Nielsen fra Københavns Universitet om at undersøge praksis i PETs sletninger i perioden fra 1989 til 1998. I den periode var Hans Engell (K), Pia Gjellerup (S), Erling Olsen (S), Bjørn Westh (S) og Frank Jensen (S) justitsministre i Danmark.

Anklagerne fra Venstre fik SFs Holger K. Nielsen til at reagere. Han mener, at anklagen bunder i en ”heksejagt” mod erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF), som tidligere har været formand for Danmarks Kommunistiske Parti.

- Jeg ved ikke, hvor gammel Karsten Lauritzen var i 1990erne. Han kunne formentlig godt læse. Men hele debatten i 1990erne handlede om, at der blev slettet for meget. Og hvis der var nogen, der ikke kunne lide hinanden dengang var det socialdemokraterne og kommunisterne. Der var ikke venlige følelser mellem Bjørn Westh, Søren Søndergaard (EL) og mig. Så det er dyb uvidenhed, der præger Karsten Lauritzen. Manden er jo helt blank. I burde skamme jer i den borgerlige lejr, siger Holger K. Nielsen.

Oppositionen mener ikke, at den kommende udredning er meget værd, da juraprofessoren kun skal kigge på eksisterende skriftlige kilder og ikke må udspørge tidligere ministre.

- Uanset hvor længe undersøgelsen varer vil den bare skabe ny tvivl. Lav nu en ordentlig undersøgelse, så tvivlen forsvinder, siger Tom Behnke.

Liberal Alliance mener, at Enhedslisten har givet køb på sine principper.

- Det ærgrer mig, at Enhedslisten efter min bedste vurdering er blevet taget ved næsen i den her sag, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Dansk Folkeparti er enig og tilbyder Enhedslisten en indføring i at være støtteparti for regeringen.

- Vi overvejer i Dansk Folkeparti at give en kursuspakke til Enhedslisten. Første emne er, at når der bliver budt på kaffe og kringle i Justitsministeriet, så er der fare på færde, siger Peter Skaarup, som vil indkalde regeringen i samråd om sagen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt ønsker ikke at kommentere angrebet på de socialdemokratiske ministre.