Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Patienterne skal ikke lades i stikken.«
Dét løfte kom til at spille en central rolle, da sundhedsminister Astrid Krag (SF) tirsdag var kaldt i samråd om epilepsihospitalet Filadelfias fremtid. Hospitalet er det eneste specialiserede epilepsihospital i Danmark, men står nu overfor millionbesparelser, massefyringer og lukninger af to centrale afdelinger.
Den 6. oktober udstedte Astrid Krag en garanti til epilepsipatienterne: De vil fortsat få den samme behandling - også selv om afdelingerne på Filadelfia må lukke.
Dén garanti er ministeren nu løbet fra, lød anklagen fra Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde.
- Vil ministeren leve op til den garanti, som hun udstedte i Berlingske den 6. oktober? Ja eller Nej? spurgte hun gentagne gange.
Astrid Krag svarede, at hun ikke mente, at garantien var brudt:
- Mit udgangspunkt har hele vejen igennem været, at ingen patienter må lades i stikken. Der skal være behandlingstilbud til de patienter, som har behov for specialiseret behandling, og det mener jeg i ramme alvor stadig. Men jeg mener også, at de tilbud eksisterer, sagde hun under samrådet.
Her understregede Astrid Krag også, at hun ikke har nogen planer om at tilføre flere penge til epilepsihospitalet.
- Jeg må så konstatere, at ministeren har tænkt sig at løbe fra garantien, replicerede Sophie Løhde.
Ifølge flere lægefaglige eksperter findes der nemlig ikke tilbud, som er identiske med Filadelfias, andre steder i Danmark. Ganske vist findes der afdelinger, som kan tage imod epilepsipatienterne, men indholdet af behandlingstilbuddene er ikke de samme. Fra læger og professorer fra hele verden er det væltet ind med advarsler om, hvad en hel eller delvis lukning af Filadelfia vil få af konsekvenser - både for de danske patienter og for epilepsiforskningen på verdensplan.
Krag: Regionernes ansvar
- Hvordan vil ministeren sikre behandling for de 1.618 patienter, der har fået aflyst behandling på Filadelfia? spurgte Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt under samrådet.
- Jeg må slå fast, at det er regionernes ansvar at sikre, at patienter med behov for sygehusbehandling får behandlingen tilbudt. Jeg går ud fra at regionerne sørger for, at patienterne, der ikke længere får behandling på Filadelfias lukkede afdelinger, får behandling andre steder, lød svaret fra Astrid Krag.
De Konservatives sundhedsordfører Benedikte Kiær advarede mod, at epilepsipatienterne bliver taget som gidsler.
- Når ministeren siger, at alle patienterne sagtens kan få behandling andre steder, hvor er det så, at denne meget udsatte gruppe kan få den nødvendige, specialiserede behandling? spurgte Kiær.
Ifølge Astrid Krag er der er syv andre afdelinger i landet, som kan tage patienterne fra de snarligt lukkede Filadelfia-afdelinger - særligt på de store universitetssygehuse, forklarede hun:
- Det er ikke kun Filadelfia, som tilbyder højt specialiseret ekspertise. Det gør vores universitetshospitaler også, sagde ministeren.
De syv afdelinger, som Astrid Krag henviser til, er ambulante tilbud - det vil sige tilbud uden sengepladser. Det er kun Filadelfia, som har sengepladser til patienterne. Derfor holder Astrid Krags argument ikke, mener Dansk Epilepsiforenings direktør René Bøgh-Larsen.
- Det er noget sludder, at henvise til de syv afdelinger. De kan på ingen måde sidestilles med Filadelfia, og de kan på ingen måde erstatte hospitalet, siger han.
Lovede overlevelse i blå 2020-plan
Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix hæftede sig under samrådet ved, at den forhenværende sundhedsminister, Bertel Haarder (V), burde have fundet en løsning på Filadelfia-problematikken for længst. Hun undrede sig over, at den daværende løsgænger Pia Christmas Møller fik afsat op til 35 millioner kroner, som skulle sikre hospitalet. Millionerne indgik i VK-regeringens omfattende 2020-plan fra foråret.
I 2020-aftalen er der dog ikke afsat et konkret beløb, men Pia Christmas-Møller oplyser til Berlingske, at hun i sin tid fik håndslag på et beløb på op til 35 millioner kroner fra den tidligere regering. Som Berlingske tidligere har beskrevet, kom millionerne dog aldrig på bordet.