Venstre afviser ikke DFs pigtrådsplan: Kan være del af en »asylnødbremse«

Venstre har ikke noget imod, at man laver en plan for, hvordan der kan opføres et fire meter højt hegn langs grænsen til Tyskland, hvis de danske grænser skulle komme under pres som for fem år siden. De Radikale afviser DFs tanke om et pigtrådshegn.

Venstre er ikke afvisende over for at lave en plan for, hvordan man vil sætte et pigtrådshegn op langs den dansk-tyske grænse, hvis Europa skulle opleve en lignende flygtningekrise som i 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Dansk Folkeparti vil gøre Forsvaret klar til at sætte et fire meter højt pigtrådshegn op langs den dansk-tyske grænse, hvis Danmark skulle opleve en ny flygtningekrise, som minder om den, der udspillede sig i 2015.

I det største parti i blå blok, Venstre, afviser man ikke at deltage i en plan for, hvordan og hvor hurtigt man vil kunne sætte et hegn op langs grænsen. Men udlændinge- og integrationsordfører Mads Fuglede (V) understreger også, at man ikke vil støtte, at et hegn skal sættes op langs grænsen på nuværende tidspunkt.

»Så længe der ikke er tale om en konkret plan om opførelse her og nu, så har vi ikke noget imod, at man udarbejder en plan for, hvordan det skulle opføres som en del af en eventuel asylnødbremse,« siger han.
Mads Fuglede understreger dog, at der ikke er behov for et grænsehegn til Tyskland, sådan som situationen er i dag. Noget, Dansk Folkeparti også understreger.

​Radikale: Ikke nogen god idé

De Radikale mener til gengæld, at det vil være spild af tid og penge at lægge planer for, hvordan et hegn skulle sættes op langs den dansk-tyske grænse. Effekten vil ifølge partiets udlændingeordfører, Andreas Steenberg, være minimal.

»Det er ikke nogen god idé. Det er meget bedre at bruge ressourcerne på at styrke det internationale samarbejde. EU sætter markant flere penge af til de ydre grænser. Dem skal man have styr på. Det havde man ikke i 2015. Jeg er ret sikker på, at man ikke kommer i den samme situation som i 2015,« siger han og understreger, at et hegn reelt ikke vil kunne forhindre folk i at søge asyl. Det har de nemlig ret til.

I Ungarn har man set, at et hegn har en afskrækkende effekt. Folk søger simpelthen ikke mod Ungarn? Tror du ikke, at et hegn vil betyde det samme for Danmark?

»Målet må være, at de slet ikke kommer, fordi man får lavet fornuftige internationale løsninger. Ikke fordi man stiller et hegn op,« siger Andreas Steenberg.

Socialdemokratiet: Ikke nødvendigt med en plan

Retsordfører fra Socialdemokratiet, Jeppe Bruus, mener ikke, at det er nødvendigt at lægge en plan for, hvordan hegnet skulle sættes op. Han peger på, at det er historisk få asylansøgere, som kommer til Danmark for tiden.

»Vi har fastholdt den midlertidige grænsekontrol, som vi kan skrue op for, hvis det skulle blive nødvendigt. Vi arbejder intensivt på et nyt asylsystem, hvor man flytter modtagelsen af asylansøgere uden for EUs grænser,« siger han og understreger, at det ikke vil tage lang tid at sætte et hegn op, hvis det skulle blive nødvendigt, men at det er »usandsynligt«, at det skulle komme dertil.