Venstre afviser forslag om studiepause

Venstre afviser et nyt forslag fra regeringen, der skal give studerende lov til at tage »arbejdspause« fra studierne mellem bachelor- og kandidatuddannelsen.

De studerende skal ikke have en politisk opadvendt tommelfinger til at vente op til to år med at begynde på en kandidatuddannelse.

Det siger Venstres uddannelsesordfører, Esben Lunde Larsen (V), der dermed skyder et nyt forslag fra uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) ned.

»Det er vigtigt, der er en tæt sammenhæng mellem bachelor og kandidat,« siger Esben Lunde Larsen, der er en del af forligskredsen bag universitetsloven.

Sofie Carsten Nielsen foreslår ifølge Politiken, at studerende efter en treårig bacheloruddannelse skal have mulighed for at prøve kræfter med den virkelige verden i to år, før de eventuelt vender tilbage til en kandidatuddannelse. Idéen er, at det skal knytte dem bedre til arbejdsmarkedet.

Venstres Esben Lunde Larsen kan ikke forstå logikken i regeringens udspil, da man for nylig har lanceret en fremdriftsreform for at få studerende hurtigere ud fra skolebænken.

I stedet bør en automatisk adgang for bachelorer til kandidatuddannelse helt sløjfes, mener Esben Lunde Larsen.

»Vi ønsker ikke, at man automatisk, bare fordi man er bachelor, kan man komme over på en kandidatuddanelse uantastet, hvilket fagligt niveau man har og den indsats, man har ydet,« siger han og henviser til, at kvalitetsudvalget, der har set på de videregående uddannelser, også har foreslået at afskaffe det retskrav, bachelorstuderende i dag har til en kandidatuddannelse.

Esben Lunde Larsen mener, at det bør være op til de enkelte universiteter, om den studerende skal have lov at fortsætte - men det skal helst ske hurtigst muligt.

»Hvis man ophæver retskravet, så er det institutionerne, der afgør relationen mellem bachelor og kandidat, og vores politiske signal er, at den overgang skal ske hurtigst muligt,« siger han.