Venstre afviser forsinket retsopgør med danske nazister

Tiden er løbet fra et retsopgør med de danskere, der kæmpede for tyskerne under Anden Verdenskrig, mener Venstre. Dansk Folkeparti vil derimod tage opgøret, inden det er for sent.

Hermann von Hanneken, 1890-1981, tysk general, øverstkommanderende for de tyske tropper i Danmark oktober 1942 til jan. 1945. Fold sammen
Læs mere

Tiden er løbet fra et retsopgør med de danskere, der kæmpede på den forkerte side under Anden Verdenskrig.

Lidt mere end 70 år efter, at Danmark blev befriet, er det for sent at gøre regnskabet op for de folk, der eksempelvis meldte sig i Frikorps Danmark, hvor de kæmpede for tyskerne ved Østfronten.

Det vurderer Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen (V), der dog vedkender, at retfærdigheden ikke er sket fyldest i sagen.

»Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om, at de her folk burde have været retsforfulgt for længst,« siger han.

»Men det er en grundlæggende betingelse i dansk lovgivning, at politiet ikke må rejse tiltale, hvis der ikke er udsigt til, at folk bliver dømt. Er der udsigt til, at nogle af de her bliver dømt? Det er der vel ikke,« siger Preben Bang Henriksen.

Fredag kaldte Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (V), ellers til kamp mod de nulevende danskere, der eksempelvis var en del af Frikorps Danmark.

Han henviste til, at Tyskland i sidste uge idømte den 94-årige Oskar Gröning fire års fængsel for at have været medskyldig i drab på jøder i kraft af sit arbejde som bogholder i koncentrationslejren Auschwitz.

Men sådan vil udfaldet næppe blive, hvis man placerede nogle af de danske frikorpsmedlemmer eller nazister i en vidneskranke, vurderer Preben Bang Henriksen.

»Der ville ingen vidner være, og vi ville mangle alle de sædvanlige beviseligheder, der kræves i en dansk retssag. Det er jo ikke sådan, at de danske retssale er skabt til at skrive historiebøger. Der skal være et formål med at indlede og rejse en sag, og hvis ikke der er det, er det spild af ressourcer,« siger Preben Bang.

»Jeg har fuld forståelse for, at Skaarup af historiske og moralske årsager vil have det her forfulgt, men tiden er desværre løbet fra det opgør,« slutter retsordføreren.

Berlingske kan lørdag fortælle, at en af verdens førende nazijægere, Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthal Centeret i Israel, mandag ankommer til København, hvor han vil politianmelde en 90-årig dansker, der menes at have været vagt i en koncentrationslejr i Hviderusland.

Den 90-årige afviser at have været en del af mandskabet i kz-lejren. Læs hans reaktion her.