Venstre afviser at støtte solcelle-indgreb

Venstre vil ikke lægge stemmer til klima- og energiministerens forslag om at indføre en langt lavere støtte til nye solcelleanlæg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre vil ikke støtte klima- og energiminister Martin Lidegaards (R) forslag om at sætte en stopper for de fordelagtige vilkår for nye solcelleanlæg ved at indføre en langt lavere støtte. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Det er ikke troværdigt, når ministeren går ud med et udspil, der lægger op til at lovgive med tilbagevirkende kraft, siger klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt (V) til avisen med henvisning til, at ministeren ligeledes vil lade de nye regler gælde for eksisterende solcelleanlæg efter en overgangsperiode.

Lars Christian Lilleholt peger på, at Martin Lidegaard tidligere har lovet, at et indgreb ikke vil ramme allerede opstillede solcelleanlæg:

- Vi har appelleret til, at folk gør noget selv i forhold til den grønne omstilling. Nu er der så op mod 40.000 familier, der har investeret op mod 125.000 kroner i et solcelleanlæg i tillid til de gældende regler. Det vil være helt urimeligt, at de nu bliver ladt i stikken.

Torsdag præsenterede en bred vifte af foreninger, råd og brancheorganisationer anført af Dansk Solcelleforening, Det Økologiske Råd, Dansk Byggeri og Håndværksrådet en ny solstrategi, »Fuld sol over Danmark«. Strategien er en opfordring til, at politikerne vedtager rammevilkår, som kan sikre en uformindsket solcelleudbygning til gavn for energisystemet, klimaet, beskæftigelsen og samfundsøkonomien. Solcellepolitikken bygger blandt andet på et grundprincip om, at folk, der handler, skal vide, at vilkårene ligger fast.

- Når borgere investerer deres penge i solcelleanlæg, skal deres vilkår ikke ændres med tilbagevirkende kraft. Forbrugeren må sikres en fornuftig tilbagebetalingstid og en rimelig forretning af sin investering, lyder det fra de 14 medunderskrivere.

På Facebook afviser ministeren, at han løber fra sit løfte.

- En del har spurgt, om jeg mener, at vores forslag lægger op til lovgivning med tilbagevirkende kraft. Det mener jeg ikke, siger Martin Lidegaard ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten.

Som en del af det nuværende energiforlig har Venstre vetoret overfor ændringer på solcelle-området.