Venstre afvæbner tvivl fra Løkkes egen udenrigsgransker

Ambassadør og udenrigsgransker Peter Taksøe-Jensen sår tvivl om Danmarks deltagelse i Irak, men det afvises.

Regeringens egen udenrigsgransker, ambassadør Peter Taksøe-Jensen, har sået tvivl om, hvorvidt det var i Danmarks interesse at gå ind i Irak i 2003. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er ikke et land, der som en hund kommer rendende med logrende hale, når USA kalder, siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V).

Kommentaren falder, efter at regeringens egen udenrigsgransker, ambassadør Peter Taksøe-Jensen, har sået tvivl om, hvorvidt det var i Danmarks interesse at gå ind i Irak i 2003.

Peter Taksøe-Jensen er i dag ambassadør i Indien, men var selv en nøglefigur, da det danske grundlag for at gå i krig i Irak blev formuleret i det berygtede folkeretsnotat.

I et interview med Politiken siger han, at det er svært at "trække tråde tilbage til de grundlæggende strategiske interesser for Danmark". Kritikere anfører, at Danmark gik ind i Irak for at bevare stærke bånd til USA.

Det afvises dog blankt af Venstre.

- Allerede den dag i dag siger vi nej, og det gør vi også i forhold til USA nogen gange, når de retter henvendelse til os.

- At give et billede af at vi skulle være en logrende hund, eller noget der minder om, er så langt fra virkeligheden, som man overhovedet kan komme, siger Michael Aastrup Jensen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har udpeget Peter Taksøe-Jensen som udenrigsgransker med frie hænder til at komme med anbefalinger til blandt andet dansk udenrigspolitik.

Rapporten på knap 100 sider kommer mandag med en række anbefalinger til, hvordan dansk udenrigspolitik bedst skrues sammen de næste 10-15 år.

Adspurgt hvad han mener om, at Peter Taksøe-Jensen indikerer, at Danmark er fulgt for meget i hælene på USA, svarer Michael Aastrup Jensen:

- Det er jeg dybt uenig i. Jeg synes, det er vigtigt at holde fast i, som du også selv gør, at Peter Taksøe selv var med til at lave det juridiske grundlag for, at vi gik ind i Irakkrigen.

Spørgsmål: Men dengang var han embedsmand, som skal klappe hælene sammen og parere ordre. I dag har han gransket det og udtaler sig kritisk. Gør det ikke indtryk?

- Peter Taksøe må have den private holdning, han nu engang har. Venstre har ikke ændret holdning, vi mener stadig, at Irak-krigen var det rigtige. Derfor gik vi ind på linje med en lang række andre lande, siger han.

/ritzau/