Venstre åbner for at justere dansk indsats mod IS

På grund af nedslidning og mandskabsmangel åbner Venstres forsvarsordfører for at bidrage til den internationale bekæmpelse af Islamisk Stat på andre måder end ved at udsende F16-fly.

De syv danske F16-fly landede i oktober sidste år på Ahmed Al Jaber-basen i Kuwait. Både kampfly og flymekanikere er slidte af de mange bombetogter mod Islamisk Stat i Irak, og derfor anbefaler tillidsmænd fra »Fighter Wing Skrydstrup«, at missionen ikke forlænges. Foto: Forsvarskommandoen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark skal fortsat tage aktivt del i bekæmpelsen af terrororganisationen Islamisk Stat (IS). Men det kan godt være, at det ikke længere skal være med kampfly.

Sådan lyder det fra Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen, der åbner for politisk at reagere på den nedslidning af Danmarks F16-mekanikere, som vækker bred bekymring i forsvaret.

»Der er ingen tvivl om, at flymekanikerne har været udsat for noget af en rovdrift. Det kan godt lade sig gøre i en spidsbelastningsperiode, men nu har den periode varet længe, og derfor er der måske behov for, at vi lige trækker vejret,« siger Peter Juel Jensen.

»Men det, der er helt afgørende for Venstre, er, at Danmark er en del af koalitionen, der bekæmper IS – den vel nok største trussel mod verdensfreden overhovedet på kort sigt. Så hvis vi ikke længere har mulighed for at udsende fly, skal vi uden tvivl spørge, hvad vi så kan bidrage med. Det er meget vigtigt«.

Peter Juel Jensen understreger, at den endelige beslutning om en eventuel justering af det danske bidrag til den internationale koalition imod IS skal basere sig på militærfaglige vurderinger og dialog med Danmarks allierede, men nævner blandt andet muligheden for at bidrage med en landbaseret radar, der kan overvåge luftrummet i Irak for at friholde militærfly fra overvågningsopgaver.

Det danske forsvar har eksempelvis har stor succes med radaren Mobile Air Control Centre, MACC, i Afghanistan, hvor en besætning på godt 40 mand overvågede luftrumstrafikken.

Også Johannes Nordby, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, nævner et radarbidrag som en mulighed, hvis F16-bidraget må ophøre eller beskæres. Derudover påpeger han som en anden mulighed, at man kan styrke Danmarks træning af irakiske styrker.

»Det er pinligt«

Siden oktober sidste år har syv danske F16-fly med base i Kuwait deltaget i bekæmpelsen af IS i det nordlige Irak. På under et år har flyene deltaget i mere end 410 missioner, hvor der er blevet fløjet mere end 4.000 timer og afleveret flere end 350 bomber.

Men fordi Flyvevåbnets F16-eskadrille på Flyvestation Skrydstrup har 30 flymekanikere færre til rådighed end normeringen på 210 mand, har belastningen været stor på de tilbageværende mekanikere.

Derfor har en stribe tillidsmænd opfordret statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at stoppe missionen, mens Flyverstabens øverste chef, generalmajor Max A.L.T. Nielsen, i et interview med Berlingske har kaldt det for en »logisk konklusion«, at Danmark efter oktober, hvor den igangværende mission udløber, bidrager med noget andet end F16-fly.

I Det Konservative Folkeparti vil forsvarsordfører Rasmus Jarlov dog gerne »udfordre« Flyvevåbnet på holdningen om, at den danske F16-mission ikke kan lade sig gøre meget længere, fordi det ifølge Jarlov er »svært på stående fod at se en bedre måde at bidrage på«.

»Men det er klart, at hvis det virkelig er umuligt, så kan det jo ikke fortsætte, og så må vi finde ud af, hvad der så kan lade sig gøre. I så fald siger det noget om, hvor sølle en forfatning forsvaret er i på grund af de mange nedskæringer. Det er pinligt,« siger han.

Kan bidrage på andre fronter

I denne uge erklærede Dansk Folkeparti sig parat til helt at stoppe det danske bidrag til kampen mod IS, hvis nedslidningen af flymekanikerne er så udtalt, som noget tyder på. Men det ville være »helt til grin«, mener Liberal Alliances forsvarsordfører, Leif Mikkelsen:

»Nu er det jo ikke for sjov at være i krig med en terrororganisation – dér risikerer man jo lidt overarbejde. Men hvis vi har en særlig problemstilling omkring vores F16-fly, kan vi selvfølgelig give vore allierede en særlig begrundelse for at bidrage mindre på den front for så at bidrage noget mere på andre områder,« siger han.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Værnsfælles Forsvarskommando.