Velkommen til Cirkus Løkke

Statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen (V) husker altid at meditere. Det havde han formentlig brug for, efter 100 mennesker omringede ham, da han skulle uddele flyers ved Torvehallerne. Journalist Thomas Conradsen følger valgets hovedpersoner bag facaden, hele valget.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken 11.15.

32 mennesker står foran Torvehallerne og venter.

To PET-agenter er her. Journalister. Skiltebærende teenagere fra Venstres Ungdom (VU). Søren Pind (V) står her klædt i hat og Burberry-frakke. Han underholder folk omkring sig. Vi står her, fordi Lars Løkke Rasmussen ankommer om 15 minutter.

Foto: Søren Bidstrup.

 

11.25

65 mennesker står foran Torvehallerne og venter. PET-agenter og uniformerede betjente. Journalister, fotografer og kamerafolk fra samtlige større medier. Herunder DR og TV2. Fire personer fra Venstres presseafdeling småsnakker og tripper lidt. De 15 unge fra VU har nu fået besøg af et tilsvarende antal ungomdspolitikere fra ærkerivalerne fra Dansk Socialdemokratisk Ungdom (DSU). De kommer med anti-Lars Løkke Rasmussen skilte og udråb. Diskussioner opstår. En journalist fra Ekstra Bladet live-kommenterer det, som var det en fodboldkamp:

»De diskuterer dagpenge. Faktisk foregår det noget mere lødigt end når de etablerede politikere farer i flæsket på hinanden,« siger Ekstra Bladets mand blandt andet i sin mikrofon.

Foto: Søren Bidstrup.

Hovedpersonen er her endnu ikke. Søren Pind fortæller stadig jokes. Folketingspolitiker Martin Geertsen - ligeledes Venstre - er også ankommet.

Nogle minutter passerer. Journalisterne begynder at kæmpe om de bedste pladser. De fotograferende vinder forreste række. Ekstra Bladet, BT, BNB, DR, TV2, Politiken, Jyllands-Posten er her. Nysgerrige stopper op og går tættere på mængden. Vi er flere end 100 nu. 100 mennesker, der står og venter blot for at se statsministerkandidaten uddele valgpjecer.

 

11.40.

»Han kommer gående. Han kommer sgu gående!« råber en person i mængden og peger.

De fleste havde forventet, han kom i bil, men på den anden side af vejkrydset står Lars Løkke Rasmussen i bordeaux bukser og en mørkeblå blazer og venter sammen med sine livvagter på grønt lys.

»Så er vi klar, venner,« siger en af DSU’erne, og straks bevæger menneskemængden sig mod Venstre-formanden, som var de én organisme. Få skridt efter partilederen har krydset vejen, er han omringet.

»Hej hej,« siger Lars Løkke Rasmussen og smiler stort.

Foto: Søren Bidstrup.

En fra hans kampagne går frem mod ham.

»I dag skal vi dele nogle flyers ud, som Søren Pind har været så venlig at stå for, og så tager vi op og spiser et stykke kage hos VU bagefter (deres hovedkvarter ligger lige ved Nørreport, red.),« siger kampagne-manden.

»Jamen, det lyder da dejligt. Lad os komme i gang. Hvis vi altså kan komme derhen,« siger Lars Løkke Rasmussen, der rent faktisk ikke kan se andet end en levende ring af mennesker omkring sig. Han bevæger sig i den generelle retning mod Torvehallerne, folket følger med.

»Ja,« siger han til alle omkring sig og ingen i særdeleshed: »Så bliver jeg igen afskåret den virkelige verden.«

 

11.42.

Jeg bliver nødt til at komme tæt på Lars Løkke, så jeg kan høre, hvad han siger til Søren Pind. Men min vej til dem er spærret. Jeg vender rundt på stedet og spæner uden om de 15 DSU’er. Da jeg er fremme ved TV2’s kameramand, der står i forreste række, dukker jeg mig og kravler under hans tunge apparat. Pludselig står jeg helt inde i cirklens centrum. Søren Pind er igang med at recitere nogle af sine valgkampssange.

Foto: Søren Bidstrup.

»Du burde skrive nogle mere generiske sange,« siger Løkke. »Nogle, der ikke kun handler om Søren Pind men om hele Venstre.«

Bag mig mærker jeg TV2-manden komme tættere på mig. Han placerer kameraet på min venstre skulder. Øjeblikke senere placerer DR’s ditto sit apparat på min højre skulder. Mens Søren Pind rimer (»Løkke skal ind. Stem på Pind«) og snesevis af mennesker forsøger at komme endnu tættere på, skriver jeg følgende på min notesblok:

»Som at være på Roskilde Festival«

 

11.46

»Hvorfor fanden går du ikke hårdere til Helle?,« en midaldrende mand har møvet sig ind i mængden og står pludselig foran Lars Løkke Rasmussen.

»Går hårdere til hende?« spørger politikeren.

»Ja, hun får alt for meget tid og plads i jeres TV-debatter, og det er simpelthen så ringe. Du skal fandme sparke hende over skinnebennet,« siger manden. Uden at smile.

Foto: Søren Bidstrup.

»Jeg håber virkelig, du mener verbalt,« siger Løkke.

»Jaja«.

»Jamen, jeg synes jo bare, at en debat skal foregå i en pæn tone, men det kan godt ske, jeg er forkert på den.«

»Det har du også gjort indtil nu, men hun bliver jo ved med at opføre sig dårligt. Fuldstændigt. Engang imellem skal hun have det at vide.«

»Det er noteret,« siger Lars Løkke Rasmussen, trykker hånd med manden og går videre.

 

11.50

Nu har en af DSU’erne formået at finde plads lige foran partiformanden. Det er Nilly Taheri - formanden for DSU i København.

»Jeg kunne godt tænke mig, at du svarer på nogle spørgsmål. Er det politimanden eller skolelæreren, der skal fyres på grund af jeres nulvækst. Hvem er det?«

»Altså nu ved jeg godt, at du er sendt i byen af DSU,« siger Løkke og forklarer tålmodigt Venstres politik omkring nulvækst.

Foto: Søren Bidstrup.

Både DSU’ere og VU’ere begynder at blande sig i diskussionen, og ingen får lov at tale ud. Mødet slutter, da Martin Geertsen spørger:

»Har DSU ikke en kampagne I skal føre? Altså en konstruktiv kampagne?«

På vej videre bliver Lars Løkke Rasmussen helt tydelig træt af mylderet. Han sætter tempoet op for at komme fri fra de mange mennesker omkring sig.

»Må jeg lige komme ud og snakke med nogle danskere,« siger han.

Det får en DSU-pige til at råbe:

»Var hende du lige snakkede med ikke dansker da?«

 

11.56

Jeg har mistet kontakten til Løkke.

Jeg stod og noterede hans diskussion med to ældre, kvindelige borgere - som det rent faktisk lykkedes ham at diskutere politik med og overlevere en venstre-flyer - da jeg pludselig stod alene på fortorvet. Hvor er de gået hen? Hvordan kan 100 mennesker forsvinde uden videre? Så ser jeg den menneskelige myretue 25 meter længere nede langs Torvehallerne. Valgkamps-skilte, kameraer og Søren Pinds hoved stikker op fra den brogede forsamling. Fra afstand ligner den levende menneskeboble noget fra en Monty Python-sketch. Jeg spørger Sarah fra Venstres presseafdeling, om det altid er sådan her, når Løkke bevæger sig ud. Men det er kun anden gang, det er så slemt, siger hun. Første gang var den dag valget blev udskrevet.

Foto: Søren Bidstrup.

 

12.49

Næsten en time er passeret. Jeg sidder i VU’s lokaler med en kop sort kaffe, et stykke kanelkringle og Lars Løkke Rasmussen foran mig. Folkemængden er forduftet. Journalisterne skulle skynde sig hjem og skrive breaking news, ungdomspolitikerne skulle ud og uddele flyers, TV-holdene rykkede tilbage i kassevognene. Søren Pind, Martin Geertsen snakker bagerst i lokalet. Også Søren Gade er kommet til. Endelig begynder dette afsnit af »Bag Facaden« at tage form, tænker jeg. Jeg spørger Lars Løkke Rasmussen, hvordan han befandt sig midt i folkemængden foran Torvehallerne.

»Altså det påvirker ikke mig, at der er så mange mennesker. Det påvirker mere danskerne. Og det er lidt ærgerligt, for jeg kan rigtigt godt lide at tale med folk. Det gør jeg jo så også, når det ikke er valgkamp. Jeg bygger meget af min fornemmelse af, hvad Danmark er for størrelse, ved at tale med alle mulige mennesker.«

»Men det er klart, at de samtaler bliver lidt anderledes, når der er så meget presse på. Ikke for mig, men for de, der ikke er vant til det. Nogle gange trækker folk sig, hvis der er mange omkring mig, for ofte vil de gerne fortælle mig nogle meget private ting, nogle historier fra deres liv,« siger han og fortsætter:

»Everything comes with a price - det er fint, at jeg har eksponering, men der er noget med det der intimmøde med borgeren, der går tabt.«

I forhold til sidste valg, har der været mere fokus på din troværdighed på grund af bilagssagerne. Hvordan har det påvirket dig?

»Det har ikke påvirket mig overhovedet, og det er ikke noget jeg selv mærker i min dialog med danskerne. I det hele taget må jeg sige, at de danskere, jeg taler med, har en god jordforbindelse og ikke rigtigt lader sig rive med af hele det der medietwist

Men du nævnte selv troværdighed-spørgsmålet under din første debat mod Helle Thorning-Schmidt, så det må ligge dig på sinde.

»Ja altså, når det ligger andre mennesker på sinde er det også nødt til at ligge mig på sinde. Men jeg har den oplevelse, at danskerne som de er flest ved, at det her er et politisk valg. Når man skal tilvælge mig er det på grund af mit politiske lederskab. At der så kan være 27 forskellige idéer om min person - og for den sags skyld også om Helle Thornings - betyder mindre.

Med hensyn til TV-debaterne - prøv at forklar mig, hvor der foregår i hovedet på dig, når du står over for Helle Thorning-Schmidt.

»Grundlæggende handler det om, at man skal have styr på sin egen politik. Og så lever jeg efter devisen: »Det bedre at være veludhvilet end velforberedt«. Det var noget jeg udviklede i den periode af mit liv, hvor jeg var under ekstremt hårdt arbejdspres som både amtsborgmester, folketingsmedlem og næstformand i Venstre. Det optimale er naturligvis at være både udhvilet og forberedt, men virkeligheden tillader det ikke altid.«

Hvad betyder det for dig at være veludhvilet.

»Det giver fokus.«

Hvad skal der ellers til, for at du er skarp i debatterne?

»Motionen er blevet vigtig for mig, og jeg har tabt mig ret meget faktisk. Og det nytter ikke noget, at jeg glemmer den del, selv om det er valgkamp.

Giver det dig en fordel i forhold til sidste valg?

»Jeg kan mærke, jeg er i god fysisk form, men jeg kan sgu ikke rigtigt huske, hvordan jeg havde det sidst. Men det er klart, at det er en kæmpe fordel at være mere fit nu, end jeg har været i andre perioder af mit liv. Det skaber fysisk overskud og dermed også mere mental fokus. Det er også derfor, jeg prioriterer at holde fast i det.«

»Derudover er det vigtigt for mig at skabe små vindueer, hvor jeg kan tage en powernap eller meditere. Jeg bliver nødt til at finde ind i mig selv og få lidt ro på.«

Hvordan mediterer du?

»Altså jeg gør det ikke på nogen professionel måde, men jeg sætter mig ofte ned i fem minutter. Så lukker jeg øjnene og forsøger at tænke på ingenting ud over at »jeg er lige her«. Jeg har altid gjort det. Når jeg bliver kørt eller er ude og flyve forsøger jeg at lukke øjnene og koble verden af.«