»Velkommen hjem« til Den mistænkte socialdemokrat

Når de socialdemokratiske politikere samles til gruppemøde i værelse S-090 på Christiansborg i morgen, er der lagt op til et interessant gensyn med især ét medlem, fortæller Berlingskes politiske kommentator.

Selv om folketingsmedlemmet Rasmus Prehn har benægtet at være »Den hemmelige socialdemokrat« i den omstridte bog af samme navn, er en stor gruppe af partifællerne på Christiansborg langtfra overbevist om hans uskyld. Arkivfoto: Marie Hald Fold sammen
Læs mere

Om det er »Den hemmelige socialdemokrat«, der har lagt ord til den omstridte bog med fortællinger om livet i folketingsgruppen, der dukker op til socialdemokraternes gruppemøde tirsdag, ved vi andre ikke – men i S-gruppen er mange overbeviste om vedkommendes skyld, og de har blandet blod på at få ram på ham.

Vi taler om Rasmus Prehn, som i sidste uge var på vinterferie og derfor ikke deltog på gruppemødet i tirsdags, hvor flere partifæller gav udtryk for deres vrede over at have en stikker siddende midt i folketingsgruppen.

Udadtil har ingen direkte sat navn på den hovedmistænkte, men de har sendt signaler, som er svære at tage fejl af. Efter gruppemødet i tirsdags sagde erhvervsordfører Benny Engelbrecht således, at han ikke havde kunnet konfrontere den, han havde mistanke til, »for vedkommende var ikke til stede på gruppemødet.«

Men én ting er, hvad der siges til citat. Uden for citat er Rasmus Prehn igen og igen blevet udpeget som den skyldige, selv om en stribe andre socialdemokrater også har været under mistanke i løbet af de seneste ugers klapjagt.

I sidste uge forsøgte Helle Thorning-Schmidt klogt at tage luften ud af bogen »Den hemmelige socialdemokrat« ved at affeje den som fiktion på grund af de opdigtede historier. Men man skal ikke tage fejl. Ønsket om hævn trives fortsat i bedste velgående.

Nok er mange gruppemedlemmer parate til at følge formandens anvisning om at holde bøtte og tale bogen ned, så man ikke giver pressen et nyt afsæt til at skrive om intrigerne i partiet, men en stor gruppe af S-politikere er omvendt parate til at smadre den skyldiges karriere ved førstgivne lejlighed.

Rasmus Prehn har fået flere livsfarlige fjender, som sidder tæt på partilederen Helle Thorning-Schmidt. En af de partifæller, som mest direkte har luftet sin mistanke, er tidligere justitsminister Morten Bødskov, som på de sociale medier har bekendtgjort, at han kender til forfatterens identitet. Morten Bødskov overvejer fortsat en direkte konfrontation.

»Det kan godt være, at jeg på et eller andet tidspunkt vil konfrontere den pågældende,« lød det fra Bødskov efter sidste uges uforløste og frustrerende gruppemøde, hvor Helle Thorning-Schmidt ellers konkluderede, at partiet skulle lægge sagen bag sig og i stedet fokusere på forårets politiske agenda.

Men så simpelt er det som sagt ikke. I den del af S-gruppen, som ønsker at straffe sladrehanken, har man minutiøst gennemgået bogen, passage for passage, linje for linje, og man har indgående studeret ethvert spor, som kan føre frem til den skyldige.

Det kan synes absurd, at de har brugt så megen tid på forehavendet og er så optændte af vrede.

Men der er flere grunde til raseriet. For det første afdækker bogen en svær tid, hvor Socialdemokratiet ofte har befundet sig i en dyb vælgerkrise og har stået i centrum for en ødelæggende debat om løftebrud.

Bogen fortæller indgående om de mange interne kampe, ligesom en del prominente socialdemokrater skildres som usympatiske opportunister, der kun er optaget af at få magt. Derudover siger det sig selv, at den anonyme partifælle har kortsluttet al fortrolighed og tillid ved at udlevere såvel sit parti som sine kampfæller.

Det kan godt være, at forfatteren har ønsket at råbe vagt i gevær for at komme sit kriseramte parti til undsætning. Men sådan ser kollegerne ikke på det. De føler, at de går op og ned ad en forræder, som synes mere optaget af at dolke sine kolleger og udstille alle svaghederne ved S-ledelsens aktuelle politiske projekt.

For en pæn del af gruppen har den formastelige overtrådt så mange spilleregler, at vedkommende skal udraderes. Og får de chancen, bliver straffen hård.

Det bemærkelsesværdige er, at ingen reelt ved, om de har ret, når de siger, at de kender identiteten på forfatteren. Måske er de i gang med at begå et af historiens største justitsmord i en folketingsgruppe på Christiansborg?

Ingen kender svaret endnu. Her og nu kan det alene konstateres, at Rasmus Prehn er grundigt upopulær i en stor del af folketingsgruppen – og at der næppe venter en strålende karriere forude for den hjemvendte politiker.