Vejle-borgmester: Vi kan ikke betale letbanen

Transportministeren undersøger muligheden for, om kommunerne Billund og Vejle er klar til at betale 800 millioner kroner for en letbane. Vejles borgmester afviser.

Vejle Fjord-broen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PALLE HEDEMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En letbane mellem Billund og Vejle er »enormt vigtig«, understreger Vejles borgmester, Arne Sigtenbjerggaard (V), efter at netop forbindelsen mellem de to jyske byer var skyld i sammenbruddet i forhandlingerne om Togfond DK mandag aften.

Dansk Folkeparti stillede krav om en statslig finansiering af letbanen på 1,2 milliarder kroner, men sagde transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) nej til. Hun undersøger nu muligheden for, om Vejle og Billund Kommuner kan finansiere 60 procent af banen lokalt, men det afviser Vejle-borgmesteren på forhånd.

»Hvis det er 60 procent af anlægsbeløbet, så er det en umulighed. Det er klart,« siger Arne Sigtenbjerggaard.

Han understreger, at en letbane er kommunens førsteprioritet, men at det vigtigste er, at der kommer en togforbindelse mellem Billund og Vejle i det hele taget – uanset om det er en letbane eller ej.

»Hvis vi får betalt drift og anlæggelser, er letbanen at foretrække, fordi den er mest direkte. Men vi ville ikke kunne bære at finansiere så mange millioner af den selv. Det ville være for meget,« siger borgmesteren.

I udkastet til den 28,5 milliarder kroner store aftale om Togfond DK er der blandt indskrevet en togbro over Vejle Fjord, og hvis den bro skal anlægges, er det afgørende med en togforbindelse mellem Billund og Vejle, fastslår Arne Sigtenbjerggaard.

»Så må vi se, om det skal være en jernbane eller en letbane. Der skal bare være en forbindelse. Men vi vil som sagt helst have en letbane,« siger han.