Vanopslagh forstår ikke Christina Egelunds begrundelse for at forlade partiet

»Jeg kan forstå, at Christina forlader os, fordi hun ikke synes, at LA er et rigtigt liberalt parti. Det er jeg ikke enig i,« lyder det fra Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, i en kommentar til partifællen Christina Egelunds afgang fra partiet.

Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, har svaret på Christina Egelunds kritik af partiet på Facebook. Arkivfoto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Søndag morgen meddelte tidligere gruppeformand i Liberal Alliance Christina Egelund, at hun har meldt sig ud af partiet, blandt andet fordi hun mener, at partiet »invaderes af en stigende konservatisme«.

Siden har der været tavshed fra partiets politiske leder, Alex Vanopslagh, men nu svarer han offentligt på Christina Egelunds kritik af partiets politiske linje.

Det sker i et Facebook-opslag, hvor Vanopslagh skridt for skridt argumenterer for, hvad der gør Liberal Alliance til et liberalt parti. Blandt andet, at han som et af sine første politiske tiltag som politisk leder sørgede for at trække partiet tilbage på det liberale spor på udlændingeområdet.

Opslaget rundes af med en kommentar til partifællens smækken med døren:

»Christina Egelund har i dag meddelt, at hun forlader Liberal Alliance. Christina har gjort et stort arbejde for partiet i mange år. Jeg kan forstå, at Christina forlader os, fordi hun ikke synes, at LA er et rigtigt liberalt parti. Det er jeg ikke enig i.«

Christina Egelund blev ikke genvalgt for Liberal Alliance ved folketingsvalget i juni. Hun var frem til valget gruppeformand og politisk ordfører, men partiet fik ved valget en vælgerlussing af de helt store og gik fra 13 til fire mandater. Det betød blandt andet et farvel til Christina Egelund. Også den daværende politiske leder og på tidspunktet udenrigsminister, Anders Samuelsen, måtte erkende sit nederlag, da vælgerne valgte ham fra.

Egelund begrunder blandt andet sit farvel til partiet med, at det som flere andre partier er splittet mellem to grene i dansk politik.

»For mig er det helt tydeligt, at Liberal Alliance ligesom mange andre partier er splittet mellem en national strømning på den ene side og en moderne, liberal strømning på den anden side,« siger hun til DR Nyheder.

Hun efterlyser herunder et forsvar for det internationale samarbejde og nævner som eksempel, at partiet burde forsvare retsstaten i den aktuelle debat om fremmedkrigere, hvor et bredt flertal i Folketinget vil åbne for at fratage dem deres pas, uden at en domstol har været inde over.