Vandværker revser landbrugspakken: Hvorfor skal danskerne betale?

Danskerne må betale mere for vand efter landbrugspakken, siger Danvas direktør, Carl-Emil Larsen.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne får en større vandregning, fordi landmænd kompenseres i landbrugspakken for ikke at forurene drikkevandet, og den regning skal betales over vandregningen.

Det siger Carl-Emil Larsen, som er direktør for Danva, der repræsenterer vandværkerne.

- Hvorfor skal vandforbrugerne betale for det? Det havde været passende, at man havde lavet et overblik over udgiften, inden man haster en lov igennem, siger Carl-Emil Larsen.

Aarhus Kommune anslår med rådgivningsfirmaet Conterra, at aarhusianerne kan komme til at betale mellem 95 millioner kroner og 27,5 millioner kroner i erstatning til landmænd for at gøde mindre i 25 år. Danvas direktør kan ikke vurdere tallene fra Aarhus.

Men i Aalborg vokser vandregningen med et millionbeløb i landbrugspakken. Det viser Danvas beregning af to kildefelter, hvor man henter vand, siger Carl-Emil Larsen.

- I Aalborg er udgiften i det ene kildefelt 600.000 kroner. I det andet kildefelt er udgiften seks millioner kroner, påpeger han.

Fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen (V) fastslår i sit svar på et paragraf 20-spørgsmål i Folketinget, at "de eventuelle supplerende lokale tiltag vil - som det er tilfældet nu - blive betalt over vandtaksten", påpeger Danvas direktør.

Det hjælper ikke grundvandet, at landmænd kan beskytte vandløb i landbrugspakken med minivådområder og frivillige randzoner, fastslår Carl-Emil Larsen.

- Landbrugspakken har ikke noget med grundvand at gøre. Det har noget med vandløb og havvand at gøre. Landmænd skal gøde mindre for at undgå udvaskning af nitrat til grundvandet, siger Carl-Emil Larsen.

Er grundvandet din største bekymring?

- Ja. Det er det fra vores synspunkt. Men landbruget er også bekymret for grundvandet og vores drikkevand, siger Carl-Emil Larsen

/ritzau/