Valgsejr til S kan være inden for rækkevidde

Socialdemokratiet kan måske godt nå at vinde nøglerne til Statsministeriet. Noget lignende er faktisk sket før, viser en analyse af Gallups politiske indeks tilbage til 1960.

Selv om chancerne synes små, findes der historiske fortilfælde, hvor kommende regeringspartier på 500 dage op til et valg henter 7 procentpoint  - netop, hvad Helle Thorning-Schmidt står og mangler. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er 500 dage til næste valg, og Socialdemokratiet ligger lavt i meningsmålingerne. Men kan det alligevel lade sig gøre for partiet at genvinde magten? Har et parti nogensinde lavet et tilsvarende tigerspring og vundet statsministerposten på så kort tid?

For at besvare spørgsmålet har Barometer-analysen i denne uge analyseret politiske meningsmålinger fra Gallup tilbage til 1960. Vi har sammenlignet hvert valgresultat med meningsmålingerne foretaget ca. 16 måneder inden hvert valg.

Et kig på udviklingen for Radikale Venstre i 1960'erne viser et spring af dimensioner. Partiets tilslutning steg 11 procentpoint på ca. 16 måneder op til folketingsvalget i 1968. Fra 4 procent til 15 procent. Både Socialdemokratiet og SF gik markant tilbage. Radikale Venstre kunne dermed med støtte fra V og K stjæle statsministerposten fra det gamle arbejderparti. Så mirakler kan altså ske.

Til sammenligning skal Helle Thorning-Schmidt og resten af Socialdemokratiet »kun« indhente 7 procentpoint for at beholde nøglerne til Statsministeriet efter næste valg.

Og faktisk er det utrolige lykkedes så sent som i 90'erne. Skal man tro en enkelt måling fra 1996, lykkedes det Socialdemokratiet netop at springe næsten 8 procentpoint frem til 35,9 procent og genvinde magten i 1998.

Det er til gengæld også Gallups eneste eksempler fra de seneste 50 år.

Med til historien hører dog, at blokkene i hvert af de to tilfælde ikke var nær så langt under 50 procent af stemmerne, som rød blok er i dag. Men partierne hentede sammenlagt dengang lige så mange point, som Socialdemokratiet i dag står og savner, nemlig 7 procentpoint.

Du kan finde de nyeste Gallup-målinger i Berlingske Barometer. Barometeret viser et gennemsnit af en række analyseinstitutters politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.