Valgknaptryk inden Enhedslistens årsmøde sikrer Johanne

Med under tre uger til Enhedslistens årsmøde er dagene ved at være talte, hvis stemmeslugeren Johanne Schmidt-Nielsen skal nå endnu en periode i Folketinget.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Timing er altafgørende i politik - den kliche kan Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) skrive under på.

For med Enhedslistens årsmøde 5.-7. juni er timeglasset så småt ved at rinde ud for den populære politiker, der med mere end 47.000 personlige stemmer var rød bloks suverænt største stemmesluger ved seneste folketingsvalg i 2011, skriver bt.dk

Årsmødet er Enhedslistens højeste organ, hvor partiets medlemmer stemmer om kandidatlisten til et kommende folketingsvalg. Enhedslistens rotationsregler betyder, at partiets folketingsmedlemmer ikke kan opstille som folketingskandidater efter deres syvende år i Folketinget.

Johanne Schmidt-Nielsen blev valgt ind i Folketinget ved valget i november 2007, og dermed kan hun ikke genopstille til årsmødet om knap tre uger.

Den populære politiker kan dog godt nå endnu en periode på Christiansborg. Det sker, hvis statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskriver folketingsvalget før Enhedslistens årsmøde 5. juni.

»I tilfælde af at valget udskrives inden årsmødet, så suspenderer vi årsmødet til efter valget. Indtil da gælder den eksisterende kandidatliste. Derfor kan Johanne godt blive valgt til en ny periode i Folketinget,« forklarer Mikkel Lauritzen, presserådgiver i Enhedslisten, til bt.dk.

Normalt holder Enhedslisten sit årsmøde på Store Bededag. Sidste år var det 16.-18. maj, men da Store Bededag i år faldt på 1. maj - en mærkedag for venstre-fløjen - rykkede partiet årsmødet længere ud i kalenderen, så det i år falder sammen med Grundlovsdag.

Det har givet Johanne Schmidt-Nielsens kandidatur mere løbetid end normalt, men med årsmødet, der nærmer sig i horisonten, begynder det at snerpe til, hvis valgplakaterne med Johanne Schmidt-Nielsen igen skal hænge i lygtepælene.

Mikkel Lauritzen vil dog ikke kommentere på, hvad Enhedslisten har af planer, hvis statsministeren venter med at udskrive valget til efter partiets årsmøde.

»Vores udgangspunkt er, at Johanne er med i en kommende valgkamp. Og sådan forholder vi os indtil årsmødet. Hvordan situationen ser ud efter årsmødet, det må vi tage til den tid. Spekulationerne om »hvad nu hvis« vil vi ikke gå ind i,« siger Mikkel Lauritzen.