Valgkampens strid om ventetid sætter ind

Blå bloks sundhedsudspil er en gratis omgang, for Løkke og co. viser ikke, hvor pengene skal komme fra, mener sundhedsministeren. De borgerlige vil rulle regeringens »forringelser« tilbage og genindføre 30 dages behandlingsgaranti.

Det er en gratis omgang for Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) og de borgerlige partier, når de i deres fælles sundhedsudspil kommer med seks løfter uden at fortælle, hvordan de vil betale for blandt andet behandlingsgaranti og kræftplan. Sådan lyder dommen fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

»Jeg tror ikke, danskerne kan bruge deres løfter til ret meget, for de er internt rygende uenige,« siger ministeren i en skriftlig kommentar.

Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative skriver i deres fælles kronik i Berlingske, at de vil tilbagerulle »alle regeringens forringelser« af det udvidede frie sygehusvalg og genindføre 30 dages behandlingsgaranti, så man kan blive behandlet gratis på et privathospital, hvis ventetiden i det offentlige er for lang.

Nick Hækkerup sender en direkte advarsel mod den plan:

»For det er lykkedes denne regering at gøre ventetiderne på operationer til de korteste nogensinde. Det er fordi, vi har investeret massivt i det fælles sundhedsvæsen og ikke brugt penge på at overbetale privathospitalerne.«

Regeringen foreslår selv at afskaffe Den Danske Kvalitetsmodel, som har til formål at sikre ensartet kvalitet og forebygge fejl i sundhedsvæsenet, så der bliver mindre bureaukrati.

Fælles for begge politiske fløje er ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, at det halter med at få fremlagt finansieringen bag de politiske forslag.

»Det gælder både for blå og rød blok, at de i øjeblikket meget gerne vil fortælle om alle de gode ting, de gerne vil gøre for danskerne - men de er ikke særligt gode til at fremlægge finansieringen. Det er en stor svaghed, at ingen af parterne for alvor er villige til at vise, hvor pengene skal komme fra,« siger kommentatoren, der samtidig hæfter sig ved vigtigheden af, at blå blok fremstår samlet om nogle meget konkrete mål for sundhedssektoren:

»Det er noget, man kan holde dem op på - og hvis de ikke lever op til det, vil der være tale om løftebrud,« siger han.

Blandt erhvervs-, patient- og brancheorganisationer modtages blå bloks sundhedsudspil med alt fra ros til dumpekarakterer.

Dansk Erhverv glæder sig over, at de borgerlige partier vil inddrage flere private aktører, mens Diabetesforeningen kritiserer, at der ikke er en national handleplan for diabetes, når blå blok vil lave en fjerde plan for kræft.

Hos Dansk Sygeplejeråd bifalder formand Grete Christensen netop visionerne om en ny kræftplan og stoppet for stigningerne i brugerbetaling, men hun giver ikke meget for, at de fire blå partier vil genindføre 30 dages behandlingsgaranti over én kam.

»Garantien er mere et udtryk for et politisk slogan, end den er sundhedsfagligt og økonomisk funderet. Ressourcerne er ikke uanede i sundhedsvæsenet. Det ved alle, der har deres gang i sundhedsvæsenet. Derfor skal vi naturligvis prioritere, så borgerne får mest sundhed for pengene. Og det betyder, at de sygeste skal prioriteres først, mens borgere med mindre alvorlige sygdomme, eksempelvis åreknuder og brok, godt kan vente lidt længere,« siger Grete Christensen.